Mind Education

Educația sexuală la copii

Cum vorbim despre sex cu copiii? Ne simțim jenați, stânjeniți, evităm subiectul sau încercăm să purtăm o discuție firească?

Găsiți un material amplu pe acest subiect pe site-ul psychologies.ro, unde Domnica Petrovai răspunde întrebărilor legate de educația sexuală la copii.

Este foarte sănătos pentru un copil să știe că nevoile lui sunt normale, să simtă plăcerea auto-stimulării, desigur cu respectarea intimității. Educația sexuală începe cu tine, cu valorile tale despre sexualitate, cu viața ta sexuală. Ce înseamnă ea pentru tine, asta va învăța și copilul tău.

Dacă va vorbi deschis despre aceste nevoi, dacă le va considera normale și firești depinde de tine și de cât de deschis ești să răspunzi întrebărilor lui. Fără să le eviți, cu onestitate și cu răspunsuri corecte și adecvate vârstei lui.

Dincolo de fricile, îngrijorările sau rigiditățile unor părinți care au legătură cu trecutul și experiențele lor dureroase referitoare la sexualitate, știința ne-a arătat că, cu cât vorbim mai devreme cu copilul pe această temă, cu un limbaj și mesaje adecvate vârstei lui, cu atât el este mai protejat și mai puțin expus riscurilor unor suferințe și probleme de sănătate.

Unei fete nu trebuie să îi fie rușine să vorbească cu tatăl ei despre sexualitate. Dacă nu poate discuta despre sentimentele ei pentru un băiat sau despre corpul ei, atunci cum se va simți confortabil cu ea însăși și cum va avea o relație deschisă cu viitorul ei partener?