Mind Education

Este relația ta un spațiu de dezvoltare?

Cum ar fi să te uiți la relația ta ca la un parteneriat în care amândoi aveți spațiul necesar evoluției personale? Să creșteți împreună, să vă împărtășiți obiectivele, pasiunile și să vă dați voie să explorați, să cunoașteți lumea dintr-o perspectivă mai mare. Cum s-ar simți să creezi în relația ta un mediu sigur în care noile oportunități sunt primite cu brațele deschise? 

Cum ar arăta lumea voastră dacă împreună ar fi un spațiu în care tindeți spre a fi oameni mai buni?

Expansiunea sinelui sau nevoia de a crește, de a explora, de a extinde zona familiarității se referă la acele activități care aduc valoare în viața ta (atât cea personală, cât și a cuplului) prin informațiile pe care le integrează, curajul pe care îl necesită și experiențele care au ca scop lărgirea perspectivelor personale. Astfel, această creștere este o resursă valoroasă pentru fiecare dintre noi, cu beneficii evidente asupra sinelui, dar și asupra relației de cuplu. 

Reflectează asupra locului în care se află relația voastră acum.

De ce este nevoie să crești odată cu partenerul?

Este minunat să petrecem timp cu celălalt și să ne bucurăm de prezența lui, însă poate fi și mai minunat să facem asta în timp ce devenim persoane mai bune. Atunci când ne permitem să explorăm pasiunile fiecăruia și să fim curioși să integrăm lucruri noi în activitățile cuplului, satisfacția relației crește. Suntem influențați pozitiv de însuflețirea pe care o simțim atunci când acumulăm informații variate, inovăm ceva ce este deja prezent și trăim împreună lucruri cu sens. 

Obișnuința de a fi unul cu celălalt, plictiseala, lipsa noutății sunt factori de risc care pot împiedica trăirea entuziasmului și a plăcerii în doi. Astfel, pentru a ne bucura mai mult unul de celălalt este nevoie să experimentăm activități care susțin dezvoltarea noastră individual, dar și evoluția cuplului. 

Relațiile în care partenerii simt că nu este spațiu pentru a evolua sunt mai predispuse rupturilor, infidelității și amenințărilor din exterior. O explicație ar putea fi dată de faptul că suntem mai motivați să menținem și să facem eforturi pentru o relație în care dezvoltarea noastră ocupă un loc important.

Cum puteți construi un spațiu propice dezvoltării în relația voastră?

Alegeți să faceți unele lucruri diferit față de cum se întâmplau până acum. Ascultați un Podcast în drumul către destinația voastră de vacanță sau către muncă, întâlniți-vă cu prieteni care au experiențe inedite, documentați-vă despre subiectele care vă surprind. 

Fie că este vorba despre înlocuirea serialului perceput ca rutină cu o seară în care explorați un film documentar sau alegeți o altă activitate relaxantă înainte de culcare, noutatea aduce cu sine multă satisfacție. Fiți curioși către activitățile care v-ar oferi plăcere și creați loc și pentru ele. Explorați un nou sport împreună (squash, cățărări, dans, arte marțiale), lărgiți-vă orizonturile prin cursuri, puneți-vă la încercare abilitățile prin jocuri de strategie. 

Este firesc să nu fiți întotdeauna împreună pentru a fi expuși la același tip de informație. Totuși, puneți-vă la curent cu lucrurile care vă pasionează, cele pe care le-ați auzit sau despre care ați citit. Fiți interesați de cunoștințele pe care le-a dobândit partenerul în ultima perioadă, întrebați-l despre ce l-a surprins sau i-a captat atenția.

Ce poate fi cel mai benefic este să te uiți cu blândețe atât la tine, cât și la partenerul tău și să alegi acele activități care sunt potrivite pentru voi, care se simt natural. Chiar dacă vor fi unele momente în care zona de confort se va extinde, lasă-te purtat de curiozitatea expansiunii.

Totodată, evită critica la adresa celuilalt pentru lucrurile pe care alege să nu le facă. E firesc ca partenerul să fie atras în zone diferite față de tine și este important să vedeți unde este acel punct comun în care să vă întâlniți. Evoluția înseamnă și asumarea responsabilității pentru propria creștere. 

Bibliografie: