Cuplul conștient. Știința dedicată cuplului (M1)
Cui se adresează acest curs?
Cursul și programul se adresează psihoterapeuților, psihologilor clinicieni, asistenților sociali, consilierilor și educatorilor parentali, celor care lucrează cu părinți, familii și cupluri, dar și celor care practică terapia individuală însă își doresc să cunoască și să înțeleagă mai multe despre relația de cuplu și provocările ei.
Cursul de formare este acreditat de către Colegiul Psihologilor din România, psihologii putând obține 24 credite.
Care sunt tematicile cursului?
„Cuplul conștient. Știința dedicată cuplului” este primul curs din cadrul programului de formare dedicat specialiștilor. Cursul are o parte de analiză a utilității studiilor relevante din terapia de cuplu și nu numai, și studii de caz care integrează modul în care susținem cuplul și iubirea sănătoasă. Modelul de bază psihoterapeutic este cel cognitiv-comportamental cu integrarea modelelor psihoterapeutice unde există studii validate științifice și unde eu am avut o practică clinică valoroasă pentru cupluri.
Subiectele abordate sunt:
- Intervenții validate științific în cuplu, dating și relații romantice din domeniul psihologiei relației de cuplu, neuro-științelor, psihologiei sociale și cognitive și psihoterapiilor dedicate cuplului și relațiilor romantice. Mituri despre iubire, dating, căsnicie și cuplu. Studii de caz.
- Istoria convingerilor despre relațiilor de iubire, căsnicie și dating. Provocările cuplului și a relațiilor romantice în prezent și implicații pe termen lung. Studii de caz.
- Implicațiile studiilor asupra temperamentului și alte studii din biologie în înțelegerea relațiilor romantice și ale cuplului. Studii de caz.
- Evaluarea cuplului și înțelegerea etapele unei relații de cuplu, explicații științifice ale momentelor de ruptură și criză și cum pot fi depășite. Integrarea teoriei atașamentului, teoriilor cognitiv-comportamentale și a altor modele relevante pentru cuplu și relațiile romantice. Studii de caz.
- Analiza și evaluarea principalelor mecanisme de coping în cuplu, criticismul, îndreptățirea, abandonul, respingerea, neîncrederea, subjugarea, dependență, perfecționismul, auto-sacrificiul.
- Redefinirea masculinității și feminității și influența lor în viața de cuplu și dating. Implicațiile identității de gen în lucru cu cuplul. Consilierea cuplurilor LGBTQ+. Studii de caz.
- Ce înseamnă o relație sănătoasă de cuplu? Abilitățile de care ai nevoie pentru a alege sănătos un partener, pentru a menține o relație și pentru a evolua în relația de cuplu.
- Cuplul erotic, menținerea pasiunii și bucuriei de a trăi în doi. Dorință sexuală scăzută și alte provocările ale cuplului din zilele noastre.
Structura cursului:
- 3 zile de curs, în total 24 ore (6 ore/zi)
- Supervizare individuală și de grup
- Webinarii trimestriale și crearea unei comunități de practicieni din domeniul educației cuplului
- Accesul participanților la resursele și programele dedicate cuplului și relațiilor romantice dezvoltate de Școala pentru Cuplu.