Mind Education

Împreună e mai ușor: adolescenții & starea de bine în era actuală

Adolescenții au reacționat la noile condiții de viață impuse de distanțarea socială în diverse feluri, ne spun psihologii. Teama, furia, stresul sau anxietatea sunt stări comune acum adolescenților din toate colțurile lumii. Ele apar pe fondul unei lipse accentuate de control asupra propriei situației, incertitudinilor privind viitorul, din cauza unui timp îndelungat petrecut în fața ecranelor, ca urmare a lipsei prietenilor și activităților obișnuite ale vieții de fiecare zi, și nu mai puțin, din cauza plictiselii.

Proiectul „Împreună e mai ușor”, organizat de Cărturești Cluj, în colaborare cu Mind Education și Școala Pentru Cuplu își propune să adreseze dificultățile cu care se confruntă adolescenții în această perioadă, având la bază premisa că împreună trecem mai ușor peste provocările unei perioade neobișnuite și dificile pentru noi toți. În vremuri de criză, solidaritatea și puterea comunității sunt cele care ne ajută să facem față situației. Astfel, rămânem conectați, chiar și în vremea distanțării sociale, și suntem împreună, chiar dacă suntem singuri, izolați în propriile case. Și totul e mai ușor 😃

◼ ◼ ◼ 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗘𝗩𝗘𝗡𝗜𝗠𝗘𝗡𝗧𝗘 ◼ ◼ ◼

▶▶Webinar 𝑫𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊r𝒆𝒂 𝒊𝒅𝒆𝒏𝒕𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊𝒊 – NORA LEFTER & GINA ENACHE
𝐋𝐔𝐍𝐈 𝟒 𝐌𝐀𝐈, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

Ideea principală a acestui webinar este cea de încurajare a explorării identității, spre a învăța cum să ne simțim bine în compania propriei persoane, mai ales în contextual actual al izolării. Scopul acestui webinar este de a le explica adolescenților termenul de autonomie și de a le oferi sugestii legate de ce pot face în această perioadă pentru a se cunoaște mai bine pe sine și cum să descopere activități plăcute, în care să fie implicați cu adevărat, chiar dacă nu presupun socializare.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului 𝑤𝑒𝑏𝑖𝑛𝑎𝑟 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖.

▶▶𝑺𝒆𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕 𝒄𝒖 𝒆𝒙𝒆𝒓𝒄𝒊𝒕̦𝒊𝒊 𝒑𝒐𝒕𝒓𝒊𝒗𝒊𝒕𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒅𝒐𝒍𝒆𝒔𝒄𝒆𝒏𝒕̦𝒊 – VASILE DEMETER, antrenor WorldClass
𝐌𝐀𝐑𝐓̦𝐈 𝟓 𝐌𝐀𝐈, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

*Participarea la sesiunea de sport se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului 𝑠𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑜𝑟𝑡 𝑎𝑑𝑜𝑙𝑒𝑠𝑐𝑒𝑛𝑡̦𝑖.

▶▶Webinar 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒔𝒖𝒍, 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒓𝒕𝒊𝒕𝒖𝒅𝒊𝒏𝒆𝒂 𝒔̦𝒊 𝒑𝒍𝒊𝒄𝒕𝒊𝒔𝒆𝒂𝒍𝒂 – 𝒄𝒂̂𝒕𝒆𝒗𝒂 𝒆𝒙𝒑𝒍𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒔̦𝒊 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒅𝒂̆𝒓𝒊 – GINA ENACHE & ALEXANDRU DRĂGHICI
𝐌𝐈𝐄𝐑𝐂𝐔𝐑𝐈 𝟔 𝐌𝐀𝐈, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

Scopul acestui webinar este de a-i ajuta pe adolescenți să gestioneze stresul resimțit într-un mod sănătos, să facă față incertitudinii momentului prin intermediul apropierii față de cei din jur, nu prin îndepărtare. De asemenea, vom aborda și subiectul plictiselii, care acum se face și mai mult resimțită odată cu îndepărtarea de anturaj.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului 𝑤𝑒𝑏𝑖𝑛𝑎𝑟 𝑠𝑡𝑟𝑒𝑠, 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑖𝑡𝑢𝑑𝑖𝑛𝑒 & 𝑝𝑙𝑖𝑐𝑡𝑖𝑠𝑒𝑎𝑙𝑎̆.

▶▶𝑰𝒏𝒇𝒍𝒖𝒆𝒏𝒕̦𝒂 𝒔𝒕𝒊𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝒗𝒊𝒂𝒕̦𝒂̆ 𝒔𝒂̆𝒏𝒂̆𝒕𝒐𝒔 𝒂𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂 𝒔𝒕𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒃𝒊𝒏𝒆. 𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒏𝒖𝒕𝒓𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒔̦𝒊 𝒈𝒂̆𝒕𝒊𝒕 – CLAUDIA BUNECI, Health Coach
𝐉𝐎𝐈 𝟕 𝐌𝐀𝐈, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

Stilul de viață contribuie într-o măsura importantă la felul în care ne simțim și în care reușim să facem față valurilor de provocări, în adolescență, dar nu numai.
Te invităm la acest seminar dacă ești interesat(ă) să afli:
– care este explicația științifică a legăturii dintre stilul de viață (alimentație, somn, mișcare) și starea ta de bine
– alimente esențiale pentru starea ta de bine
– alimente pe care este recomandat să le eviți și de ce
– combinații recomandate
– câteva rețete simple, gustoase și sănătoase pe care le poți pregăti tu.

*Participarea la atelier se face pe bază de înscriere, folosind formularul: https://forms.gle/M6QjGQZ6iZHXqare6

▶▶Webinar 𝑪𝒖𝒎 𝒔𝒂̆ 𝒇𝒊𝒎 𝒑𝒓𝒆𝒛𝒆𝒏𝒕̦𝒊 𝒊̂𝒏 𝒎𝒐𝒎𝒆𝒏𝒕 𝒔̦𝒊 𝒑𝒓𝒂𝒄𝒕𝒊𝒄𝒂 𝒎𝒊𝒏𝒅𝒇𝒖𝒍𝒏𝒆𝒔𝒔 – ALINA LUPES & GINA ENACHE
𝐌𝐀𝐑𝐓̦𝐈 𝟭𝟐 𝗠𝗔𝗜, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

Acest webinar se concentrează pe grija față de propria persoană. Vom face o scurtă introducere în mindfulness, ce înseamnă să fii prezent și cum să înveți să te detașezi de grijile care pot părea copleșitoare în situația de față. Vom discuta despre ce înseamnă un stil de viață mai sănătos, despre cum să ne conectăm mai bine la clipa prezentă în mod conștient și cum să gestionăm stresul provocat de incertitudine. Pe final, com exersa câteva exerciții scurte de mindfulness care au la bază ghidarea atenției, relaxarea și reglarea emoțională.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului 𝑤𝑒𝑏𝑖𝑛𝑎𝑟 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑓𝑢𝑙𝑛𝑒𝑠𝑠.

▶▶𝑪𝒆 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒎 & 𝒄𝒖𝒎 𝒄𝒊𝒕𝒊𝒎: 𝒑𝒐𝒗𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒓𝒆𝒍𝒂𝒙𝒂𝒕𝒆 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒄𝒂̆𝒓𝒕̦𝒊, 𝒔𝒖𝒈𝒆𝒔𝒕𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒍𝒆𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒄𝒖𝒓𝒊𝒐𝒛𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊 𝒍𝒊𝒕𝒆𝒓𝒂𝒓𝒆 cu Roxana, librar Cărturești
𝐉𝐎𝐈 𝟭𝟒 𝗠𝗔𝗜, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

*Participarea la întâlnirea despre cărți se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑟𝑒 𝑐𝑢 𝑢𝑛 𝑙𝑖𝑏𝑟𝑎𝑟 𝐶𝑎̆𝑟𝑡𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖.

▶▶Webinar 𝑹𝒆𝒛𝒊𝒍𝒊𝒆𝒏𝒕̦𝒂 𝒊̂𝒏 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒊𝒇𝒊𝒄𝒊𝒍𝒆 – MARA BRIA & NORA LEFTER
𝗩𝗜𝗡𝗘𝗥𝗜 𝟭𝟓 𝗠𝗔𝗜, 𝗢𝗥𝗔 𝟭𝟕.𝟬𝟬

Acum este momentul ideal pentru a aborda tema rezilienței – de la ce înseamnă, la cum o putem cultiva. În acest webinar se va repeta subiectul identității, sub forma siguranței de sine. Vom începe prin a le comunica adolescenților faptul că reziliența are la bază această siguranță de sine, faptul că lumea lor nu trebuie să fie perfectă pentru a se putea accepta pe sine. În baza unui scurt exercițiu, vom promova idea conform căreia reziliența este 𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑎-𝑡̦𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑖𝑙𝑒, 𝑑𝑎𝑟 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑖̂𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑙𝑎𝑠̦𝑖 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑐𝑜𝑛𝑠̦𝑡𝑖𝑒𝑛𝑡 𝑑𝑒 𝑢𝑚𝑏𝑟𝑒. Vom aborda totodată subiectul flexibilității mentale, ajutându-i pe adolescenți să înțeleagă faptul că există oportunități de creștere și dezvoltare în situațiile dificile, cum este cea cu care ne confruntăm.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului 𝑤𝑒𝑏𝑖𝑛𝑎𝑟 𝑟𝑒𝑧𝑖𝑙𝑖𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆.

#ÎmpreunăEMaiUșor!