Mind Education

Împreună e mai ușor: adolescenții & starea de bine în era actuală

Adolescenții au reacționat la noile condiții de viață impuse de distanțarea socială în diverse feluri, ne spun psihologii. Teama, furia, stresul sau anxietatea sunt stări comune acum adolescenților din toate colțurile lumii. Ele apar pe fondul unei lipse accentuate de control asupra propriei situației, incertitudinilor privind viitorul, din cauza unui timp îndelungat petrecut în fața ecranelor, ca urmare a lipsei prietenilor și activităților obișnuite ale vieții de fiecare zi, și nu mai puțin, din cauza plictiselii.

Proiectul „Împreună e mai ușor”, organizat de Cărturești Cluj, în colaborare cu Mind Education și Școala Pentru Cuplu își propune să adreseze dificultățile cu care se confruntă adolescenții în această perioadă, având la bază premisa că împreună trecem mai ușor peste provocările unei perioade neobișnuite și dificile pentru noi toți. În vremuri de criză, solidaritatea și puterea comunității sunt cele care ne ajută să facem față situației. Astfel, rămânem conectați, chiar și în vremea distanțării sociale, și suntem împreună, chiar dacă suntem singuri, izolați în propriile case. Și totul e mai ușor ?

◼ ◼ ◼ ??????? ?????????? ◼ ◼ ◼

▶▶Webinar ?????????r?? ????????̆?̦?? – NORA LEFTER & GINA ENACHE
???? ? ???, ??? ??.??

Ideea principală a acestui webinar este cea de încurajare a explorării identității, spre a învăța cum să ne simțim bine în compania propriei persoane, mai ales în contextual actual al izolării. Scopul acestui webinar este de a le explica adolescenților termenul de autonomie și de a le oferi sugestii legate de ce pot face în această perioadă pentru a se cunoaște mai bine pe sine și cum să descopere activități plăcute, în care să fie implicați cu adevărat, chiar dacă nu presupun socializare.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului ??????? ???????????? ????????̆?̦??.

▶▶??????? ?? ????? ?? ???????̦?? ????????? ?????? ??????????̦? – VASILE DEMETER, antrenor WorldClass
????̦? ? ???, ??? ??.??

*Participarea la sesiunea de sport se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului ??????? ????? ??????????̦?.

▶▶Webinar ???????, ?????????????? ?̦? ??????????? – ??̂???? ????????̦?? ?̦? ?????????̆?? – GINA ENACHE & ALEXANDRU DRĂGHICI
???????? ? ???, ??? ??.??

Scopul acestui webinar este de a-i ajuta pe adolescenți să gestioneze stresul resimțit într-un mod sănătos, să facă față incertitudinii momentului prin intermediul apropierii față de cei din jur, nu prin îndepărtare. De asemenea, vom aborda și subiectul plictiselii, care acum se face și mai mult resimțită odată cu îndepărtarea de anturaj.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului ??????? ?????, ????????????? & ???????????̆.

▶▶????????̦? ???????? ?? ????̦?̆ ??̆??̆??? ?????? ???̆??? ?? ????. ??????? ?? ??????̦?? ?̦? ??̆??? – CLAUDIA BUNECI, Health Coach
??? ? ???, ??? ??.??

Stilul de viață contribuie într-o măsura importantă la felul în care ne simțim și în care reușim să facem față valurilor de provocări, în adolescență, dar nu numai.
Te invităm la acest seminar dacă ești interesat(ă) să afli:
– care este explicația științifică a legăturii dintre stilul de viață (alimentație, somn, mișcare) și starea ta de bine
– alimente esențiale pentru starea ta de bine
– alimente pe care este recomandat să le eviți și de ce
– combinații recomandate
– câteva rețete simple, gustoase și sănătoase pe care le poți pregăti tu.

*Participarea la atelier se face pe bază de înscriere, folosind formularul: https://forms.gle/M6QjGQZ6iZHXqare6

▶▶Webinar ??? ??̆ ??? ???????̦? ?̂? ?????? ?̦? ???????? ??????????? – ALINA LUPES & GINA ENACHE
????̦? ?? ???, ??? ??.??

Acest webinar se concentrează pe grija față de propria persoană. Vom face o scurtă introducere în mindfulness, ce înseamnă să fii prezent și cum să înveți să te detașezi de grijile care pot părea copleșitoare în situația de față. Vom discuta despre ce înseamnă un stil de viață mai sănătos, despre cum să ne conectăm mai bine la clipa prezentă în mod conștient și cum să gestionăm stresul provocat de incertitudine. Pe final, com exersa câteva exerciții scurte de mindfulness care au la bază ghidarea atenției, relaxarea și reglarea emoțională.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului ??????? ???????????.

▶▶?? ????? & ??? ?????: ?????̦?? ???????? ?????? ??̆??̦?, ???????? ?? ???????̆ ?̦? ?????????̆?̦? ???????? cu Roxana, librar Cărturești
??? ?? ???, ??? ??.??

*Participarea la întâlnirea despre cărți se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului ?̂???̂????? ?? ?? ?????? ??̆??????̦??.

▶▶Webinar ?????????̦? ?̂? ??????̦?? ???????? – MARA BRIA & NORA LEFTER
?????? ?? ???, ??? ??.??

Acum este momentul ideal pentru a aborda tema rezilienței – de la ce înseamnă, la cum o putem cultiva. În acest webinar se va repeta subiectul identității, sub forma siguranței de sine. Vom începe prin a le comunica adolescenților faptul că reziliența are la bază această siguranță de sine, faptul că lumea lor nu trebuie să fie perfectă pentru a se putea accepta pe sine. În baza unui scurt exercițiu, vom promova idea conform căreia reziliența este ?????????? ?? ?-?̦? ?????? ?????????????, ??? ????? ?̂? ??????̦? ???? ????̦????? ?? ?????. Vom aborda totodată subiectul flexibilității mentale, ajutându-i pe adolescenți să înțeleagă faptul că există oportunități de creștere și dezvoltare în situațiile dificile, cum este cea cu care ne confruntăm.

*Participarea la webinar se face pe baza de înscriere la adresa inscrieri@carturesti.net , precizând în subiectul mailului ??????? ?????????̦?̆.

#ÎmpreunăEMaiUșor!