Mind Education

Mindfulness. Pentru o minte flexibilă și prezentă

Mindfulness este un program dedicat celor care doresc să își îmbunătățească calitatea vieții, să devină mai conștienți de sine și de cei din jur, să trăiască cu bucurie și semnificație. Într-o lume aflată într-un proces profund de transformare, îngreunat de mulți distractori care ne predispun la deconectare și confuzie, Mindfulness este o abilitate umană, care creează contextul mental și emoțional necesar obținerii unei stări de bine crescute.

De ce? Mindfulness înseamnă prezență și conștientizare. Alături de partener sau parteneră, colegi, prieteni, în relație cu propria persoană, cu nevoile și țelurile personale și colective.

Este general acceptat faptul că una dintre cele mai semnificative modalități de îmbunătățire a sănătății mentale și emoționale în zilele noastre este practicarea tehnicilor de tip mindfulness. Alături de îmbunătățirea controlului asupra propriei minți, practica promovează echilibrul în viața personală și profesională. Procesul este unul la care fiecare dintre noi are acces, deoarece modul în care gândim sau răspundem unor situații concrete, limitele pe care le stabilim și alegerile pe care le facem sunt în controlul fiecăruia. A fi prezent, atent la realitate, și nu la interpretările pe care le face mintea, scade semnificativ reactivitatea la ce se întâmplă în jur. Mindfulness crește capacitatea de reglare a emoțiilor, un proces esențial mediului complex în care trăim.

Studiile de specialitate ne arată faptul că tulburările emoționale, precum depresia, sunt printre principalele forme de dizabilitate la nivel mondial. Mindfulness este utilizat azi cu succes în tratarea depresiei și anxietății, precum și a altor tulburări psihologice. Este bine cunoscut și documentat impactul practicilor mindufulness în reducerea stresului, creșterea rezilienței, creșterea performanței și a creativității, precum și gestionarea eficace a mediului în continuu proces de schimbare. Nu în ultimul rând Mindfulness are un efect semnificativ în îmbunătățirea relațiilor, prin promovarea pozitivă a conexiunilor sociale, înțelegerea și acceptarea diferențelor, promovarea empatiei și a compasiuni.

Ce învăț? Temele abordate pe parcursul programului sunt:

  • Relația dintre minte și corp,
  • Practici de conștientizare a corpului, senzațiilor, emoțiilor și gândurilor,
  • Atenția și prezența în situații provocatoare de viață. Mindful conflict,
  • Experimentarea meditației ghidate pentru respirație, conectare cu corpul, recunoașterea senzațiilor,
  • Conștientizarea emoțiilor și auto-reglare emoțională,
  • Auto-compasiunea și compasiunea, recunoștință, iertare,
  • Relații de tip mindful. Ce înseamnă să fii prezent în relații,
  • Mindfulness la locul de muncă.

De asemenea programul este construit în așa fel încât cultivarea unei practici zilnice individuale, formală și informală, să devină o obișnuită pe termen lung, parte din stilul de viață.