Mind Education

Terapie de grup – Construirea autonomiei emoționale

Vă invităm la 10 sesiuni de terapie de grup împreună cu colegele noastre Oana Goloiu și Gina Enache. Temele sesiunilor vor fi legate de construirea sau recăpătarea autonomiei emoționale, în special pentru persoanele care se confruntă cu dependența emoțională. Autonomia și dependența se află pe un continuum. Vom vorbi despre fiecare în parte și cum să faceți să păstrați un echilibru, cum să deveniți mai confortabili cu disconfortul și cum să creșteți modurile sănătoase prin care să vă gestionați stările prin care treceți. 

Oana: Observ din ce în ce mai mult în ultimii ani, atât în cabinet, cât și în afara lui, cum persoanele se confruntă cu provocarea de a conviețui cu tot felul de dependențe și cum acestea le afectează viața într-un mod negativ. Îmi  doresc să lucrăm împreună pentru a crește nivelul de autonomie emoțională și a îmbunătăți calitatea vieții și a relațiilor cu ceilalți.

Gina: În ultima vreme, am întâlnit foarte des în terapie persoane care au o provocare cu dependența sau au parteneri, copii, părinți, colegi sau prieteni care au această vulnerabilitate. Pe oricare dintre părți te afli, este dificil să ieși din cercul vicios al dependenței și tocmai de aceea, am hotărât împreună cu colega mea, Oana, să începem un grup de sprijin pentru cei care își doresc să afle mai multe despre ei sau despre cei apropiați.

Grupul se adresează celor care fie au o provocare cu dependența, fie sunt în relații apropiate cu persoane care se confruntă cu această vulnerabilitate și caută resurse pentru a face față. Ne vom axa pe:

  • conștientizarea consecințelor dependenței asupra stării de bine și a relațiilor cu ceilalți
  • creșterea autonomiei
  • creșterea rezilienței
  • asumarea și gestionarea propriilor emoții
  • înțelegerea anumitor comportamente și dobândirea unor comportamente benefice

Când?

Sesiunile vor avea loc în fiecare miercuri de la 17:00 la 18:30. Ne vom vedea la cabinet, cu posibilitatea de a participa online pentru cei ce nu pot fi prezenți. 

Vor fi 10 sesiuni de câte o oră și jumătate fiecare. Vom aloca maxim 30 de minute pentru explicații și teorie, iar restul timpului ne vom concentra pe exerciții practice. Fiecare persoană își va trasa propriile obiective și noi vă vom sprijini cu recomandări ca să le atingeți. De asemenea, vom recomanda cărți și articole care vă vor ajuta în procesul de înțelegere și schimbare.

Desfășurarea sesiunilor:

1.       Prima sesiune va fi de cunoaștere.

Vom vorbi în linii generale despre dependență pentru a clarifica ce înseamnă, versus autonomie.

2.       A doua sesiune va fi despre atașament. Vom explica ce înseamnă, cum se formează și cum influențează în dinamica relațiilor. 

3.       A treia sesiune va începe cu lucrul emoțiilor. Ne vom centra pe partea de înțelegere, identificare și gestionare.

4.       A patra sesiune va continua cu importanța relației dintre emoții, gânduri și comportament, cum se influențează cele trei și cum puteți căpăta un control sănătos asupra lor.

5.       A cincea sesiune va continua cu emoțiile și vom lucra pe partea de asumare și validare emoțională.

6.       În a șasea sesiunea vom vorbi despre percepție, reziliență și gestionarea stresului.

7.    În sesiunile 7, 8 și 9 ne vom concentra pe schimbarea comportamentală. Vom discuta despre cum se formează un obicei și cum puteți forma și menține obiceiurile pe care vi le doriți. Vă vom recomanda tehnici concrete, pe care le vom exersa împreună, ca apoi să le puteți aplica pe termen lung, oricând veți avea nevoie.

10.  Sesiune de încheiere. Feedback și concluzii.

Vă așteptăm cu drag!