Mind Education

Femeile de astăzi, mai nefericite decât acum 40 de ani

Sursa foto: www.pexels.com

Dacă ar fi să mă gândesc la femeile pe care le cunosc – prietene, cunoştinţe, colege, rude, cliente în şedinţele de terapie- ştiu că, cele mai multe dintre ele, se simt stresate şi împovărate de viaţa de zi cu zi. Neînţelegerile din familie, creşterea copiilor, presiunea de la locul de muncă sau dificultăţile financiare sunt provocări cu care confruntă zilnic.  Şi nu este vorba doar de femeile pe care le cunosc eu …

Ce ne spun studiile:

Scăderea nivelului de fericire nu depinde dacă femeile au sau nu copii, de banii pe care-i au, de starea lor de sănătate, de ce serviciu au, dacă sunt căsătorite, singure sau divorţate.

Când am aflat aceste concluzii, am crezut iniţial că sunt rezultatele unui singur studiu, dar căutând mai mult, am descoperit că sunt multe cercetări pe această temă, atât în Europa cât şi în America, şi toate duc spre aceleaşi rezultate.  Amintesc câteva din studiile majore care s-au făcut: British Household Panel, analiza Eurobarometru, International Social Survey, the Monitoring the Future, United States General Social Survey. Dacă ar fi să luăm toate studiile împreună, de-a lungul ultimilor 40 de ani, mai mult de 1.3 milioane de femei şi bărbaţi au spus cum stau cu nivelul de fericire. Şi rezultatele arată că, deşi femeile au oportunităţi tot mai mari pe plan educaţional, politic şi pe piaţa muncii, nivelul de fericire perceput de femei este mai scăzut decât cel al bărbaţilor. Sigur, acest lucru nu înseamnă că fiecare femeie este mai puţin fericită decât fiecare bărbat, luat individual.

De ce femeile din ziua de azi sunt mai nefericite decat mamele sau bunicile lor

Sunt multe dezbateri pe acest subiect si mai multe ipoteze; niciuna din ele nu este în întregime suficientă pentru a explica această tendinţă. Este, însă, foarte posibil să fie câte ceva din fiecare din ideile de mai jos:

 Ce pot face femeile pentru a experimenta mai mult fericirea?

Eşti o femeie unică, ai libertatea de a face alegeri înţelepte astfel încât viaţa ta să devină mai bună, mai frumoasă, mai împlinită pe măsură ce anii trec. Şi nu înseamnă automat că „tendinţa cenuşie” care reiese din rezultatele studiilor de mai sus, te va afecta cu siguranţă şi pe tine.

Pentru a experimenta mai mult fericirea e nevoie să regândeşti viaţa ta prezentă: să-ţi imaginezi cum arată fericirea pentru tine, care sunt momentele tale de fericire, ce anume te împiedică să experimentezi mai des clipe de fericire. Poţi deveni propriul tău expert în fericire: evaluează care este situaţia ta familială în mod realist şi cere ajutor atunci când este nevoie, lasă perfecţionismul, vinovăţia şi scuzele deoparte, stabileşte limite sănătoase acasă şi la serviciu, ai mai multă grijă de tine, munceşte ceea ce îţi face plăcere…

Pentru un plan de intervenţie personalizat, putem discuta împreună în cadrul unor şedinţe online de psihoterapie (delia@delialungu.ro)