Mind Education

Filmul de vineri: Adidas vs Puma

Filmul arată viața, munca și separarea fraților Dassler, cei doi giganți din lumea sportului, care au înființat renumitele haine sport Adidas și Puma. Aceștia au început împreună o afacere cu pantofi de sport și au sfârșit prin a fi rivali din cauza conflictelor de interese, suspiciozității, nesiguranței și competitivității duse la un nivel personal. Cei doi erau foarte diferiți, însă se completau perfect pentru misiunea lor comună – Adi era specialist în cizmărie, ocupându-se de producția firmei, iar Rudolf era un bun om de vânzări, specializat în marketing și negocieri.

După preluarea puterii de naziști în 1933, frații Dassler s-au înscris în partidul nazist din motive economice, iar la scurt timp, succesul lor a devenit răsunător, în urma Jocurilor Olimpice de la Berlin, unde americanul Jesse Owens a câștigat 4 medalii de aur încălțat în pantofii confecționați de Adi Dassler.

Dezvoltarea afacerii a fost oprită de începutul celui de-al II-lea război mondial, iar soția lui Adi, Kathe, se implică tot mai mult în afacerea familiei, lucru care pe Rudolf îl deranja. Tensiunea dintre cei doi s-a accentuat când Rudolf a fost trimis pe front, iar Adi a rămas acasă. Arestat în 1945 de poliția americană militară, Rudolf și-a bănuit fratele că a vrut să-l denigreze pentru a rămâne singur la conducerea firmei. Acesta a fost punctul de separare definitivă a celor doi frați, care au luat-o pe drumuri separate și și-au deschis fiecare  propria afacere. Așa au luat naștere marile brand-uri Adidas- fondat de Adi Dassler și Puma- fondat de Rudolf.

Filmul arată rivalitatea acerbă care poate să apară chiar și în legăturile de familie, atunci când aceste se întrepătrund cu afacerile, dar și capacitatea de reziliență a unor oameni, când luptă cu tenacitate pentru ca visele lor să devină realitate.