Mind Education

Filmul de vineri: Begin Again sau New York Melody

Pentru această seară vă recomand un film care să vă umple inima de muzică și de bună dispoziție. O comedie sentimentală a regizorului și scenaristului John Carney. Cu un titlu banal, tradus la noi New York Melody, filmul surprinde darurile pe care viața și oamenii ni le oferă dacă avem curajul să răspundem afirmativ la întâlnirea cu ei. Un film cu Keira Knightley, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld, Adam Levine, James Corden.

Gretta și iubitul ei din liceu, Dave, sunt compozitori. Împreună se hotărăsc să plece la New York atunci când el primește o ofertă din partea unei case renumite de discuri. Faima, concertele și turneele, precum și toate tentațiile care vin odată cu acestea îl fac pe Dave să se înstrăineze de Gretta, deși la început părea iubitul perfect. Părăsită, singură și tristă, ea își dă seama că „l-a iubit ca o proastă” și se hotărăște să se întoarcă în Europa.

În cealaltă parte a New York-ului, Dan tocmai ce a fost concediat de la o casă de producție. Încercările din ultimii ani de a-și ține familia împreună l-au adus pe Dan într-o criză ce se reflectă acum în viața lui profesională, deși până nu demult era un producător de succes.

Întâmplarea face ca cei doi să se întâlnească într-un club unde Gretta cântă o melodie compusă de ea. El este cucerit pe loc de talentul ei și încearcă să o convingă să lucreze cu el. Un film despre întâmplări care schimbă vieți. La nivel profesional sau în relațiile cu ceilalți, dar fără a le forța să fie acel ceva după care tânjești pe moment. Poate o poveste de iubire care să îți aline inima frântă, poate un proiect care să-ți revigoreze cariera. Mi-a plăcut filmul pentru că personajele nu se agață cu orice preț unul de celălalt. Nu-și caută salvarea în celălalt. Cu toate că, în final, chiar o găsesc. Dar nu din disperare, ci din bucurie. Bucuria de a cânta, de a fi alături de oameni, de familie. O (re)găsire. A ta cu tine însuți, să-ți rămâi fidel ție, și a ta cu ceilalți, în relație cu ei. O întâlnire transformatoare, dar nu pentru că personajele principale se îndrăgostesc și trăiesc o poveste de iubire care să le vindece inimile rănite, o fantezie pe care mulți o trăim. Ci pentru că fac lucrurile diferit de cum se așteaptă lumea. „De ce te preocupă de ce cred alții?”

Filmul aduce în prim plan o tânără dezamăgită în dragoste, dar care are curajul să meargă mai departe. Să-și îndeplinească visul, în termenii stabiliți de ea și nu de o industrie. Să fie mai mult decât o față frumoasă sau „iubita lui Dave Kohl”.

Mi-au plăcut mult și scenele în care apărea fiica adolescentă a lui Dan. Foarte amuzante, dar triste în același timp. Pentru că părinții nu reușesc să vadă mai departe de hainele de „ușuratică” pe care ea le poartă. Și nu pentru că este o ușuratică, ci pentru că așa știe ea că îi va atrage atenția băiatului de care îi place. Un film care te face să te uiți cu alți ochi la copilul tău adolescent. Să fii curios să afli despre el, să îl cunoști. Să ai surprize din cele mai plăcute.

Un film ușor, de vară, îmbibat cu muzică și versuri bune, care te lasă să visezi. Dacă s-au iubit sau nu cei doi, dacă au rămas sau nu împreună. Să te lași în vraja muzicii.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.