Mind Education

Filmul de vineri: The Best Exotic Marigold Hotel

marigoldAm ales pentru Filmul de vineri o comedie romantică, The Best Exotic Marigold Hotel (2011). Un film frumos în care se spun cu realism și speranță – condimentate cu o doză sănătoasă de umor englezesc – multe adevăruri despre noi și relația noastră cu iubirea.

Filmul prezintă poveștile de viață și de dragoste a șapte pensionari din Marea Britanie care, într-un moment de cumpănă al vieții lor, aleg o călătorie în India și, mai important, un anume hotel: Marigold. Hotelul, spectaculos în reclame, joacă un rol important în film: îl aleg pentru că e locul care, cred ei, îi ajută să rămână în fantezia vieții lor, să-și proiecteze fericirea undeva în afara lor, un loc ce depinde de orice altceva, mai puțin de ei și alegerile lor. Extrapolând, e o trezire la realitate pentru mulți dintre cei care își trăiesc viețile în căutarea de călătorii ca o fugă de propria lor persoană. Acolo, cred mulți, este frumosul și binele: vindecarea.

La fel, pe cei șapte străini îi încântă ideea de a fi într-un loc spectaculos care să îi ajute să se simtă mai bine, pe fondul vieților lor zdruncinate și triste. Însă, surpriza și șansa le vin în ajutor: hotelul și orașul sunt total diferite de imaginea pe care și-o făuriseră. Diferite de fantezie. O oglindă, dacă vreți, a sufletului lor, cu multă așteptare, speranță, durere și eșec. Orașul, hotelul și, mai ales, întâlnirea lor, îi readuce mai aproape de ei și îi ajută pe fiecare să se regăsească.

Așadar, șapte oameni cu relații eșuate, multe dezamăgiri, singurătate și decizii neinspirate, ajung într-un hotel ce se dezvăluie treptat a fi, de fapt, un spațiu al regăsirii. Un spațiu unde își pot vedea cu mult mai multă claritate fricile, temerile, neputințele și, atât de frumos, să aibă revelația că dorințele și visele lor – trecute la cauze pierdute – pot să se împlinească. Că le pot realiza.

Întâlnirea cu celălalt are un rost: totul este să ai curajul de a recunoaște rostul și curajul de a-ți asuma semnificația întâlnirii. Uneori te ajută să înțelegi de ce nu îți este locul alături de un om și să-ți dai voie să-l întâlnești pe celălalt. Să-ți deschizi sufletul, să-l primești în viața ta. Să iubești poate chiar pentru prima dată în viață, onest și curat, și să ai curajul să pui punct unei relații menținute din frică.
Actorii joacă remarcabil: Judi Dench, Bill Nighy, Maggi Smith (poate ați văzut-o in Downton Abbey, în The Lady in the Van sau Harry Potter), Tom Wilkinson, Dev Patel (a mai jucat și în Lion, recomandarea noastră de vinerea trecută) oferă un veritabil regal. Și vestea bună este că filmul are și o continuare, cea de-a doua călătorie, The Second Best Exotic Marigold, apărut în 2015, care duce mai departe povestea și poveștile lor de dragoste și de viață. Un film la fel de bun, cum rar se întâmplă cu continuările.

O să fie extraordinar!, spune unul dintre personaje; și așa va fi, extraordinar!

https://www.youtube.com/watch?v=dDY89LYxK0w