Mind Education

Filmul de vineri: Calendar Girls sau Fetele din calendar

Calendar Girls sau Fetele din calendar (2003) este o comedie britanică inspirată din povestea reală a lui Chris (Helen Mirren) și Annie (Julie Walters).

Cele două bune prietene sunt membre ale clubului Women`s Institute, în cadrul căruia majoritatea femeilor din mica lor comunitate (dar și din întreaga țară) își găsesc tot felul de preocupări casnice care, pe de o parte, le distrag atenția de la ele și nevoile lor, iar pe de altă parte le împlinesc nevoia de a se simți în control, că sunt importante, că sunt văzute și apreciate.

După ce John, soțul lui Annie, moare de leucemie, cele două femei se ambiționează să strângă fonduri pentru o canapea ce urmează să fie donată spitalului. Imaginea obișnuită a calendarului cu prune, gemuri și peisaje de la țară însă nu scoate prea mulți bani. Dovadă experiența anilor trecuți. E nevoie de o idee mai…ingenioasă. Un calendar alternativ (nud) ar putea fi soluția. Dar pentru asta e nevoie de aprobarea Consiliului, poate insubordonare, de multă încredere și îndrăzneală. Dar când știi să prețuiești timpul, răspunzi afirmativ unei astfel de invitații neobișnuite, chiar dacă ți-e greu să te lupți cu tiparele în care alții te-au încadrat sau poate, de bună voie, te-ai așezat, crezând că asta te va face fericită. Te hotărăști și înfrunți „sistemul”. Pentru că sunt lucruri mai importante decât aprobarea Consiliului. Sau a vocii din mintea ta care te oprește să trăiești din plin viața.

Inițiativa lor le aduce foarte multă atenție, iar lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Ies la iveală secrete, frici, nemulțumiri, prejudecăți. Atât ale lor, cât și ale întregii comunități. Aduce parcă la viață întreaga comunitate.  O viață plină de emoții. Emoții vii, descătușate. Ce mi-a plăcut foarte mult este că toate își găsesc o rezolvare. Cu mult bun simț, dar și umor.

Un film despre femei, cu femei și pentru a inspira și alte femei. Despre prietenia și grija pe care o femeie i-o poartă celeilalte. Despre bucuria de a fi alături una alteia. Dar în primul rând despre o transformare personală. Pentru că fiecare dintre ele rămâne cu un dar după această experiență – se simte mai vie:

Mie mi-a spus că tu ești moartă, îi spune lui Ruth amanta soțului ei.

– Poate așa am și fost, răspunde ea.