Mind Education

Filmul de vineri: Catch me if you can

Ce se întâmplă când pui doi actori premiați laolată într-un film regizat de o altă figură emblematică? Fără îndoială este rețeta potrivită pentru un film de weekend ori de seară a săptămânii, în jurul căruia timpul petrecut împreună să merite din plin.

Catch me if you can (ro. Prinde-mă dacă poți) este un film biografic haios, aventuros și dramatic în egală măsură. Spun biografic pentru că este inspirat din fapte reale și destul de probabil că viața a bătut filmul. Începutul său poate lăsa impresia unui film ușor, însă firul epic dezvoltă personajele și relația dintre ele de așa natură încât capătă greutate și profunzime. În plus, pentru mine cel puțin, echipa de pe platoul de filmare este un dream team pe care îmi doresc să îl revăd și în alte producții.

Tom Hanks, actor pe care l-am îndrăgit definitiv și irevocabil odată cu un film despre care vă voi povesti curând, urmează să fie premiat cu un Golden Globe pentru întreaga sa activitate. Leonardo DiCaprio, față de care am început, în urmă cu mulți ani, cu un sentiment de reticentă acceptare, a evoluat rapid spre încântare și mi-a câștigat respectul datorită implicării sale sociale prin fundația ce-i poartă numele. Nu în ultimul rând, regia lui Steven Spielberg a dăruit lumii filmului numeroase realizări de excepție și este un reper al cinematografiei.

Dar despre ce este vorba mai exact? O familie disfuncțională și ecourile pe care le are în viața unui adolescent, un băiat inteligent și inventiv, impregnat de admirația pentru tatăl său, de nevoia de a fi acceptat, iubit și validat în căutarea propriei identități. Filmul suprinde efectul absenței unui mentorat masculin sănătos, trădarea încrederii, cât și o alegere pe care niciun copil n-ar trebui să fie nevoit s-o facă. Aceasta din urmă, deși scurt ilustrată, este declanșatorul întregii acțiuni a filmului.

În final, o idee mi-a rămas lipită de retina gândurilor și caut să mi-o amintesc cât de des pot în viața de zi cu zi și în coaching: dacă avem compasiune pentru omul din fața noastră, chiar și în cele mai dificile momente când ne-a rănit, când și-a pierdut compasul și rătăcește, nu este niciodată prea târziu pentru ca el să se descopere și să se recâștige pe sine.