Mind Education

Filmul de vineri: Cernobîl (2019)

Cernobîl (2019) este recomandarea mea pentru această seară de vineri. Este un mini serial de 5 episoade pe care-l puteți vedea la HBO, realizat de Craig Mazin (un interviu cu Craig Mazin găsiți aici).

Un serial impresionant și pentru că mi-am adus aminte de sentimentul de frică și spaima pe care am le-am trăit ca și copil când în orașul în care trăiam s-a auzit despre tragedia de la Cernobîl, despre riscul de a fi și noi iradiați și riscul de cancer despre care se vorbea atunci foarte mult. Accidentul s-a produs pe 26 aprilie 1986 și serialul și-a propus să relateze ce s-a întâmplat în acele zile. Serialul mi-a trezit imediat curiozitatea pentru că erau atât de multe lucruri pe care nu le știam despre ce s-a întâmplat de fapt și cum a fost posibilă o asemenea tragedie.

Pentru mine serialul, dincolo de multele comentarii pe care le-am citit despre acuratețea unor secvențe din film, este despre sacrificiu, omenie, bunătate și cât de fragilă este viață.

Am citit undeva că a lectura sau viziona filme despre viețile reale ale unor oameni cu suferințele lor crește empatia. Vă doresc să-l priviți și să reflectați la o istorie destul de recentă și atât de dramatică prin consecințele ei. Să ne reamintim trecutul pentru un prezent mai înțelept!

Pentru cei interesați, vă recomand și un podcast cu interviuri despre Cernobîl:

https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-chernobyl-podcast/id1459712981