Mind Education

Filmul de vineri: Corpus Christi

Corpus Christi este un film polonez din 2019 regizat de Jan Komasa care a fost nominalizat la Oscar și a primit mai multe premii europene. Este povestea unui tânăr dintr-o casă de corecție care ajunge printr-o conjunctură întâmplătoare să fie preot într-un sat îndurerat de o tragedie în care au murit mai mulți tineri. Prima scenă a filmului este una violentă, un abuz sexual care pare să fie o obișnuință în acel mediu. Este ca și cum suntem „preveniți” că nu va fi un film ușor, însă, așa cum veți vedea, scenariul nu mai are nevoie de astfel de scene de violență pentru a comunica durerea și suferința acestor tineri.

Mi-a plăcut mult predica tânărului devenit „preot”:

 „Știți la ce ne pricepem cel mai bine? Să abandonăm oamenii, să-i arătăm cu degetul. Să ierți nu înseamnă să uiți, să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic. Să ierți înseamnă să iubești. Să iubești pe cineva deși a greșit. Orice greșeală ar fi făcut.”

Un film despre vindecarea unei comunități de judecată, neasumare și învinovățire.

„Nu tu!” este mesajul curajului și a alegerii unui alt drum. Este mesajul celui care are nevoie să creadă că cineva se poate salva dintr-o comunitate atât de abuzivă.

Vi-l recomand și pentru că finalul este surprinzător. Optimist. Comunitățile în care trăim au nevoie de vindecare. Filmul ne poate cu siguranță inspira și ne poate da și mai mult curaj. Nu, noi!