Mind Education

Filmul de vineri: Custodia (2017)

Custodia (2017), filmul de vineri recomandat astăzi este un film regizat de Xavier Legrand. Un film despre criza unui cuplu – divorțul și cererea de custodie a copiilor. Un film cu multe scene dureroase care prezintă relația dificilă și abuzivă a tatălui cu fiul lui și lupta de putere între cei doi foști soți. Un judecător care acordă custodie comună celor doi soți fără să ia în considerare un posibil abuz al tatălui asupra copilului și o mamă care se vede în situația de a nu-și putea proteja copilul.

Filmul m-a impresionat și din perspectiva tatălui, respins de propriul lui tată și cu o mamă aparent neputincioasă, familiarizat cu agresiunea pe care o duce mai departe în propria familie cu soția și băiatul lui. Pe fața și din gesturile băiatului poți intui frica, groaza și tendința de a-și reprima emoțiile și de a-și proteja mama. Filmul aduce foarte clar în atenția publicului riscul ca o femeie și băiatul ei să sfârșească prin a fi omorâți de o agresiune și durere de necontrolat a unui fost soț și tată care a trăit cu abuzul.

Valoarea filmului este și aceea de a face mai vizibil abuzul și agresiunea care sunt invizibile, dar și nevoia de sprijin atât a femeilor, cât și a bărbaților și copiilor și educația judecătorilor și avocaților în ceea ce privește nevoile unei familii și ce înseamnă o relație sănătoasă. Pentru că nu este vorba de a câștiga un proces, ci de a da o șansă unei familii pentru o despărțire conștientă, sănătoasă deși dureroasă pentru toți cei implicați. Filmul arată pe de altă parte cât de departe este sistemul juridic de ce înseamnă protecția unui copil și sprijinul real de care au nevoie adulții în momente de criză.

Statisticile privind violența domestică sunt tulburătoare și lipsa de sprijin din partea comunității dureroasă. Bărbații și băieții au nevoie să fie sprijiniți, mai ales că și ei provin din familii unde au fost respinși, abandonați și agresați și a fi pedepsiți și judecați nu este o soluție. La fel cum femeile și copiii au nevoie să fie sprijiniți să răspundă într-un mod sănătos traumelor.

Am văzut filmul în cadrul evenimentului organizat de Institutul Cultural Francez pe data de 25 noiembrie când se celebrează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.