Mind Education

Filmul de vineri: Dangerous Liaisons 

Pentru această seară vă recomand Dangerous Liaisons, un film din 1988, a cărui acțiune se desfășoară în Franța secolului 18. Fără a intra foarte mult în detalii cu privire la scenariu, comportamentele personajului principal (Vicontele de Valmont) și ale prietenei sale (Marchiza de Merteuil) ilustrează modul în care se pot manifesta anumite tulburări de personalitate, mai ales în raport cu alți oameni.

Tabloul creat este unul marcat atât de lipsa de empatie pentru cei din jur, obsesia pentru propria persoană, urmărirea fără scrupule a intereselor personale.  Aceste personaje manifestă emoții intense și acționează dramatic atunci când întâlnesc obstacole în calea propriilor scopuri. Ceilalți oameni sunt doar niște instrumente pe care le folosesc pentru amuzament.  Cei doi sunt manipulativi și nu se tem să-și folosească șarmul, să șantajeze sau să se arate vulnerabili (în aparență),  după caz, în funcție de interesele de moment.

În opoziție cu aceste personalități vulcanice, celelalte personaje par naive,  reprezintă modele ale virtuții, inocenței, normalității și decenței. Filmul ilustrează interacțiunea explozivă dintre normal și patologic, dintre pradă și prădător.

Nimic nu este mai important decât propriul orgoliu, nici în momentul în care vicontele se îndrăgostește cu adevărat. Nu există remușcări legate de răul făcut, nici amprente de compasiune sau grijă pentru persoana iubită. De asemenea, vicontele ilustrează foarte bine o trăsătură definitorie a oamenilor care suferă de tulburări de personalitate: lipsa asumării și atribuirea vinei pentru cele întâmplate unor factori externi. „It’s beyond my control”, spune el.

Tot ce simte este o durere intensă atunci când nu reușește să obțină ceea ce vrea, durere ce nu este trăită până la capăt, ci transformată într-o avalanșă de comportamente impulsive, răzbunătoare și auto-distructive.

Dangerous Liaisons este, poate,  dificil de urmărit pentru persoane care au fost sau sunt în astfel de relații nesănătoase, care pot lăsa urme pe termen lung.