Mind Education

Filmul de vineri: Dragoste în vremea holerei

„Le-aş dovedi oamenilor că greşesc gândind că încetează să iubească atunci când îmbătrânesc, fără să ştie că îmbătrânesc numai când încetează să iubească.” Gabriel Garcia Marquez.

Adaptat pentru marele ecran după minunata carte a lui Gabriel Garcia Marquez, filmul Dragoste în vremea holerei prezintă una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale tuturor timpurilor. Parcurgând o jumătate de secol, în Cartagena, un oraș complex, magic și plin de senzualitate, această fascinantă poveste romantică prezintă viața unui bărbat care își așteaptă iubirea timp de mai bine de cincizeci de ani.

În tinereţe, Florentino Ariza şi Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viaţa îţi rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viaţa lui s-a sfârşit. Deşi îşi găseşte echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri şi nu numai (cele 622 de relaţii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Așa că, după 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despărţire, Florentino îşi reînnoieşte declaraţia de dragoste în faţa femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, şansa unui nou început?

Dragoste în vremea holerei, una dintre cele mai frumoase şi mai tragice povești de dragoste din literatura universală, a fost ecranizată în 2008, adaptarea pentru cinema fiind realizată de scenaristul Ron Harwood, câştigător al Premiului Oscar pentru Pianistul.

De ce îl recomand? Pentru că filmul este o analiză a dragostei, portretizând atâtea şi atâtea ipostaze ale ei: dragostea nostalgică, dragostea de convenienţă, dragostea care reuşeşte să crească în condiţiile vitrege ale unei vieţi profane, dragostea aflată sub semnul unei singurătăţi dureroase, dragostea care nu piere odată cu timpul.

Un film pe care vi-l recomand cu toată dragostea.