Mind Education

Filmul de vineri: Dumnezeu există. Locuiește în Bruxelles – Testamentul nou nouț!

Dumnezeu există. Locuiește în Bruxelles – Testamentul nou nouț! este filmul pe care vi-l propun în această vineri, o comedie cu multe momente dramatice. Un film de Jaco Van Dormael care a regizat și Mr. Nobody, pe care de asemenea vi-l recomand.

Filmul de azi este despre regăsire, despre pierderea de sine și reîntoarcerea la cine suntem și ce vrem de la viață. Ce ne face fericiți. Cum ar fi să primești un SMS cu data morții, să știi cât mai ai de trăit? Cum ai reacționa? Ai schimba ceva profund în felul în care îți trăiești viața? Regizorul alege să aducă în discuție subiectul prin povestea unui Dumnezeu sinistru, un tată și un soț abuziv, manipulator și fără nici un pic de compasiune sau grijă față de oameni. Neglijent îmbrăcat, cu o soție casnică pasionată de telenovele și sport, egocentric și plin de frustrări. Are o fiică ce se răzbună pe el prin faptul că trimite oamenilor un SMS cu data morții lor, însă în călătoria ei în lume descoperă oamenii cu dramele, frumusețea și speranțele lor. Coboară în lume, dacă pot spune așa, printr-o mașină de spălat și cu naivitatea ei îi ajută pe oameni să-și regăsească muzica interioară. Fiecare om are muzica lui, spune ea, o muzică interioară.

Un film amuzant cu scene de fantezie cum este cea în care un personaj feminin jucat de Catherine Deneuve cu o relație teribil de proastă cu soțul ei, alege să-l părăsească pentru că își găsește fericirea lângă un urangutan. Pare absurd, nu? Un film despre viața unor oameni singuri, sau singuri în doi, care de frică sau teamă nu își trăiesc viața după sufletul și dorințele lor. Și ceva îi trezește. O fetiță. Naivă, atentă și afectuoasă. O fetiță supărată pe tatăl ei, Dumnezeu. A cărui soție se trezește și ea după curajul fiicei.

Fiica lui Dumnezeu redă unor oameni pe care îi alege să fie apostoli dorința de a trăi și de a ieși din întunericul fricilor lor. Poate fiecare dintre noi avem nevoie de o astfel de întâlnire. Să ne trezească. Să ne readucă la viață.

Un film despre umanitate, iubire și speranță! Vi-l recomand cu drag.