Mind Education

Filmul de vineri: Egali

Iubirea este o boală, iar simptomele ei pot fi inhibate, emoțiile nu mai sunt potrivite pentru că nu ne mai putem concentra și nu mai putem fi productivi – acesta este mesajul filmului SF Egali (Equals, 2015).

Într-o societate futuristă și utopică, emoțiile umane au fost eradicate și toată lumea trăieste în pace, dar când o nouă „boală” iese la suprafață, totul se schimbă pentru ilustratorul Silas (Nicholas Hoult). Odată infectat, el devine un proscris și este atras de colega lui scriitoare Nia (Kristen Stewart), care este și ea „infectată”, dar își ascunde starea. Pentru a supraviețui, trebuie să evadeze împreună.

Ce m-a impresionat la acest film este mesajul – atât de aproape de realitate – că pe măsură ce ne dezvoltăm ca societate și devenim mai performanți în tot ceea ce facem, ajungem să ne suprimăm parțial sau (aproape) total viața emoțională. Este un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul spre care se îndreaptă omenirea, ținând cont că mulți oameni aleg să trăiască singuri sau în relații nesănătoase, înțelegând tot mai puțin valorile vieții de cuplu și de familie. De fapt, tocmai în aceste vremuri avem cea mai mare nevoie de o viață emoțională sănătoasă.