Mind Education

Filmul de vineri: Fathers & Daughters

Filmul în regia lui Gabriele Muccino, îi  prezintă pe  Russel Crowe și pe Amanda Seyfried  în rolurile de tată și fiică, trecând împreună prin emoții puternice de tot felul, de la iubire la pierdere și suferință.La numai 5 ani este implicată într-un accident de mașină în urma căruia își pierde mama. Rămâne să trăiască cu tatăl care, la scurt timp după accident, fără voie, o abandonează și el – este internat timp de un an într-un spital, cu tulburare maniaco-depresivă, precum și episoade psihotice și epileptice. În acest timp fetița locuiește cu sora mamei și familia acesteia care, după ce tatăl revine în viața ei, îi fac viața amară încercând din răsputeri să o adopte.

Iubirea tatălui față de Katie (Cartofior, cum o mai alinta) nu lasă loc acestei opțiuni și se luptă să o țină alături de el. Scriitor de succes, câștigă câteva premii Pulitzer, dar din nefericire într-o noapte, în urma unui atac de epilepsie, moare și el, lăsând-o orfană la numai 8 ani. Filmul prezintă în același timp viața lui Katie la vârsta de 5 ani și la 30 de ani, o studentă la psihologie care se luptă cu demonii din copilărie.

Este un film emoționant care vorbește atât de relația dintre tați și fiice, despre iubirea necondiționată a părinților, cât și despre durerea abandonului, despre modul subtil în care acesta acționează asupra noastră.

Pierderea unui părinte la o vârstă fragedă are efecte foarte puternice în viața copilului și a adultului de mai târziu… e o povară care este purtată toată viața și adesea îngreunează acceptarea intimității și implicarea în relații romantice. Tânara Katie se luptă cu durerile copilăriei, dar, ca și în viața reală, cu efort, înțelegere, răbdare și iubire, acestea pot fi înțelese și acceptate.

Un film pe care îl recomand pentru că te face să reflectezi asupra multor aspecte din viață și iubire. Te îndeamnă să reflectezi asupra impactului pe care tatăl îl are asupra relației cu fiica și asupra modului în care aceasta privește, mai târziu, relațiile cu ea și cu celălalt, cît și viața sexuală. Și nu în ultimul rând, asupra importanței procesului de vindecare – uneori cerem ajutorul, alteori îl primim în forme total neașteptate, vindecarea fiind un drum îndelungat care ia multe forme – și pe care merită să îl urmăm.

Vizionare plăcută!

 

https://www.youtube.com/watch?v=YZ-6gOCidMY