Mind Education

Filmul de vineri: Fauda

sursa: Netflix

Fauda este un serial de televiziune israelian apărut în 2015 și dezvoltat de Lior Raz și Avi Issachroff bazându-se pe experiențele lor în Forțele de Apărare din Israel. În 2020 a apărut cel de-al treilea sezon și așa l-am descoperit la recomandarea soțului meu.

Un serial pe care am început să-l văd fără prea mari așteptări, în căutare de ceva „ușor”, însă m-a cucerit. Modul în care au fost construite personajele, fără prea multe judecăți de tipul bun și rău mi-a menținut interesul.

Unul dintre lucrurile care mi s-au părut valoroase este faptul că vezi atât de clar cum destinul unui om se poate schimba dramatic datorită unor decizii care nu-i aparțin și cât de mult ești influențat de mediul în care trăiești. Discursul despre libertate devine mult mai complex. Este ușor să judeci și greu să recunoști și să faci alegerile corecte.

Sigur, povestea acestui război, conflictul israeliano-palestinian mă intrigă și sunt curioasă să-l înțeleg, însă sunt conștientă că judecata a ceea ce se întâmplă îmi este mult limitată prin simplu fapt că nu am trăit în acele comunități pentru a le înțelege. Oricum, sunt curioasă să înțeleg oamenii și poveștile lor în culturi și cu provocările lor diferite.