Mind Education

Filmul de vineri: When Harry met Sally

When Harry met Sally este una din cele mai cunoscute comedii romantice, un film clasic din 1989 cu Meg Ryan și Billy Crystal și regizat de Rob Reiner. Filmul a primit o nominalizare la Oscar, 5 nominalizări la Globul de Aur și un premiu BAFTA.

Povestea surprinde relația dintre Harry și Sally din momentul în care cei doi s-au cunoscut și modul în care ea se transformă pe măsură ce protagoniștii înșiși se maturizează. Dacă în primii ani cei doi sunt ca șoarecele și pisica, având fel de fel de teorii cu privire la ce vor femeile și ce vor bărbații, după trecerea anilor și câteva relații eșuate, fiecare își schimbă modul de a vedea lucrurile. Iar suferința îi apropie și le creează un spațiu de siguranță, de împărtășire. Pentru că amândoi sunt acum vulnerabili.

Un film despre cum gândește femeia și bărbatul când vine vorba de relații. Surprinde fricile fiecăruia și modalitățile de coping.

Femeia care resimte presiunea ceasului biologic. Pare într-o permanentă cursă cu timpul, trebuie să se mărite și să aibă un copil. Interpretează orice cuvânt al bărbatului, iar când simte că lucrurile nu iau o întorsătură favorabilă, ridică un zid între ea și el. Se simte înșelată, trădată și neiubită. Ea e îndrăgostită de ideea de iubire. Îmi lipsește ideea de el. Și se simte defectă – Adevărul că bărbatul nu că nu și-a dorit să se căsătorească, ci nu a vrut să se căsătorească cu mine. Ce am de nu a vrut să se căsătorească cu mine?

Bărbatul care fuge de intimitate, refugiindu-se doar în momentele de plăcere dar, odată sfârșite, găsește scuze pentru a pleca. Bărbații și femeile nu pot fi prieteni pentru că intervine partea cu sexul, zice Harry. Dar vine și vremea când bărbatul vrea să se așeze la casa lui, pentru că nu mai e mulțumit doar cu aventuri. Vrea stabilitate, căldură, să aparțină cuiva. Iar când lucrurile nu merg bine, suferă la fel de mult ca o femeie, doar că încearcă să își distragă atenția de la suferință tot prin aventuri de-o noapte. Când relațiile sexuale ale bărbatului sunt altceva decât doar plăcere.

Un film despre cum evoluează sănătos o relație, în timp, cu răbdare. De la primele întâlniri, la a te cunoaște, la a fi prieten cu celălalt, la a-ți dori ca ultima persoană cu care vorbești seara să fie prietenul tău. Pentru că chimia nu e totul. Iar studii recente au arătat că prietenia dintre parteneri este un predictor al longevității cuplului.