Mind Education

Filmul de vineri: Headspace Guide to Meditation

sursa: Netflix

La recomandarea lui Raul și căutând materiale despre mindfulness în românește, potrivite pentru părinți și bunici, am văzut zilele acestea Headspace Guide to Meditation de pe Netflix.

Seria are 8 episoade de câte 20-25 minute, narate de Andy Puddicombe. Pornește de la felul în care ne poate ajuta în mod concret meditația, la cum să începem să medităm și continuă până la cum să apreciem viața, să ne trezim recunoștința pentru ceea ce suntem și avem, să înțelegem stresul, durerea, și compasiunea. Fiecare episod începe cu câteva baze teoretice și continuă cu o meditație ghidată, de la vizualizare, până la practici contemplative.

Abordarea este prietenoasă, simplă, ușor de înțeles și animată minunat. Încercând de-a lungul anilor să găsesc noi modalități de a introduce mai ușor mindfulness și alte practici de percepție celor cu care lucrez, animația mi se pare de ajutor când, pentru început, practicile, deși simple, fiind nefamiliare, par foarte complicate. Deși în abordarea mea, de multe ori încerc să micșorez atenția dată stimulilor vizuali, pentru a deschide atenția în interiorul corpului și a senzațiilor, se pare că animațiile funcționează când vine vorba despre a iniția și deveni familiar cu practici mentale, care par puțin abstracte la început.

Din punctul meu de vedere, un curs de mindfulness pe care să îl recomand celor cu care lucrez, ne oferă mai întâi o hartă amplă a acțiunilor pe care le putem face în interiorul minții noastre, a experiențelor și aromelor afective pe care le putem accesa. Cum să fim mai prezenți cu interiorul nostru, cu cei dragi, și într-o muncă ce să ne împlinească, să ne bucurăm de viață și să o trăim cu sens.  Și apoi ne invită cu pricepere să practicăm, chiar dacă e inconfortabil și nefamiliar, nu doar să citim sau să ascultăm cuvinte frumoase.

Această serie oferă toate aceste lucruri și, oferind posibilitatea subtitrării în română, îl recomand din toată inima pentru părinți și bunici, dar și pentru adolescenți, aflați în orice etapă cu practica meditației.

Trailer: