Mind Education

Filmul de vineri: House of cards sau Culisele puterii (2013)

House of cards este un film despre pofta nestăvilită de putere și statut. Personajul principal, Frank Underwood – Kevin Spacey, din dorința de a-și satisface această poftă este capabil de orice: intimidare, agresivitate, manipulare, minciună, crimă etc. Pentru Frank Underwood ceilalți oameni nu sunt persoane egale cu el, ci doar niște mijloace de care se poate folosi pentru a-și atinge obiectivele.

Utilizarea tehnicii „shakespeariene” de a dialoga cu publicul, cu ajutorul căreia Frank își dezvăluie adevăratele intenții, îi creionează și mai bine structura patologică de personalitate: lipsă de empatie, obsesie, sentimente puternice de superioritate și îndreptățire etc. Iar modul în care Kevin Spacey reușete să interpreteze aceste momente oferă filmului acea veridicitate care, uneori, îți dă fiori.

House of cards nu este un film al veșnicei confruntări dintre bine și rău, în arena politică, ci este un film în care personajele cresc cu ajutorul acelor particularități personale care într-un final îi vor ruina. Mai „shakespearian” de atât nu se poate!

Realizat pentru televiziune de către Beau Willimon, după nuvela omonimă a lui Michael Dobbs, serialul a intrat în istoria televiziunii americane în 2013, după ce a câștigat, pentru primul sezon, trei premii Primetime Emmy.  Tot în 2013 a fost nominalizat la patru categorii Golden Globe Award, Robin Wright obținând premiul pentru “Cea mai bună actriță într-un serial”. De asemenea, Kevin Spacey a fost recompensat, în 2015, cu un Glob de Aur.

https://www.youtube.com/watch?v=ULwUzF1q5w4