Mind Education

Filmul de vineri: Human (2015)

Human este un documentar emoționant despre ceea ce înseamnă umanitatea. Este o colecție de imagini și povești din toată lumea, spuse de oameni obișnuiți, pe teme universale cum sunt munca, iubirea, familia, războiul, sărăcia, durerea, iertarea, autonomia, libertatea, nevoia de apartenență sau modul în care ne raportăm la cei de lângă noi. Peste 2.000 de persoane din 60 de țări au fost intervievate pentru acest proiect, care ne pune față în față cu diversitatea experienței umane, într-un cadru minimalist, în care privim în ochi oameni din lumi total diferite de a noastră.

De la relatări ale unor momente din viața de zi cu zi, la povești de viață absolut șocante, prezentate cu sinceritate și autenticitate, Yann Arthus-Bertrand reușește să ne deschidă calea către o înțelegere profundă a vulnerabilităților și virtuților noastre, oriunde ne-am afla pe glob, în orice fel de societate.

Human este un documentar construit în trei părți, prima abordând tema iubirii și familiei, a doua- tema războiului și a conflictelor sociale, iar a treia – tema fericirii, chiar în fața adversităților.

Acest documentar oferă o experiență răscolitoare și trezește toate emoțiile pe rând, de la amuzament și curiozitate la tristețe, neputință și furie, reprezentând un exercițiu al empatiei și al modestiei în fața unei lumi atât de complexe, în care întrezărim elementele universale ale umanității. Poveștile sunt completate de peisaje hipnotice și lasă impresia unui firesc care totuși ne este atât de străin.  

Ce ne face umani? În ce constă umanitatea noastră?

Nu suntem neapărat obișnuiți să vedem dincolo de propriile nevoi, dorințe și credințe, sau eventual dincolo de cele ale oamenilor foarte similari cu noi.  Human este o invitație la reflecție, o prezentare brută a altor realități la fel de valide, care ne stimulează să ne confruntăm cu compasiune propriile stereotipuri.