Mind Education

Filmul de vineri: Îndoiala

Îndoiala e un film care are la bază o piesă de teatru, în interpretarea lui Meryl Streep și Philip Seymour Hoffman și regizat de John Patrick Shanley. L-am ales pentru că aduce în discuție un subiect greu și dureros: bârfa. Și nu numai: intoleranța, apoi puterea și autoritatea, înțelese greșit. Pelicula prezintă frământările, judecățile și acțiunile unei călugărițe (Meryl Streep), directoare a unei școli parohiale catolice dintr-un cartier new york-ez. Aceasta îl suspectează pe unul dintre preoți că molestează sexual un elev de culoare în vârstă de 12 ani.

O femeie muncitoare, hotărâtă, care sare în ajutorul tuturor, Streep joacă un personaj greu de descifrat: nu știm dacă acțiunile ei au legătură cu antipatia față de preotul iubit și îndrăgit de copii – diferit, uman, cald –, sau dintr-un sentiment de justiție.

Dincolo toate astea, m-a impresionat modul în care bârfa, suspiciunile, judecățile, rigiditatea minții și intoleranța pot afecta viața unui om. “Sunt oameni care vor căuta umanitatea din tine, soră, și îți vor spune că lumina din inima ta este o slăbiciune. Nu-i crede! Este o veche tactică a oamenilor cruzi de a ucide bunătatea în numele virtuții”, îi spune preotul tinerei și naivei Sister James, jucată impecabil de Amy Adams.

Din păcate, bârfa este mult prea prezentă. Urmărind scena și pilda despre bârfă este imposibil să nu rămâi impresionat și să nu-ți reamintești asta atunci când judeci pe cineva: cât de mult îl rănești, cât de mult îl agresezi.

Femeii care se întreba în confesional de ce ar fi bârfa un păcat chiar așa de mare, preotul bătrân, despre care povestește Father Flynn (Philip Seymour Hoffman), îi spune: Vreau să mergi acasă, să iei o pernă pe acoperiș, să o tai cu un cuțit și să te-ntorci aici la mine! Femeia a plecat acasă, a luat o perna de pe pat, un cuțit din sertar, a urcat pe scara de incendiu pe acoperiș și a înjunghiat perna. Apoi s-a întors la bătrânul preot, așa cum i s-a spus. Ai spintecat perna cu un cuțit?, o întrebă el. Da, părinte, răspunse femeia. Și care au fost rezultatele?, întrebă preotul. Pene, pene, peste tot, Părinte, răspunse ea. Acum vreau să te întorci și să aduni până la ultima pană care a zburat dusă de vânt, îi ceru preotul. Asta nu se poate. Nu știu unde au plecat. Vântul le-a luat pe toate, spuse ea. Ei bine, asta este bârfa!