Filmul de vineri: Inside Out – Întors pe Dos
Inside Out sau Întors pe Dos (2015) este acel film potrivit pentru întreaga familie. Numai bun pentru o seară de vineri, o seară de reconectare cu copiii, o șansă de a râde împreună, dar și de a începe să vorbim despre emoțiile noastre și de a învăța mai multe despre cum funcționează creierul nostru.
Filmul prezintă o etapă nouă din viața unei fetițe de 11 ani și a familiei ei, și anume mutarea din Minnesota în San Francisco. Schimbarea este atât de evidentă – de la climă la lucrurile mărunte, precum o pizza. Desigur, pentru un adolescent de 11 ani schimbarea casei, lăsarea în urmă a locurilor familiare, a prietenilor, a echipei de sport, a rutinelor, e devastatoare, deși Riley încearcă să se țină tare.
Când mama ei o laudă pentru că e fata lor fericită sau când o roagă pe Riley să fie veselă pentru tatăl ei care trece printr-o perioadă stresantă, Riley se vede prinsă între așteptările, dorințele și nevoile părinților și propriile ei nevoi. Cât de absurd e să ceri așa ceva de la un copil, dar cu toate astea, de multe ori, ni se întâmplă și nouă să facem același lucru, fără chiar să ne dăm seama.
În paralel cu viața de zi cu zi, în centrele de comandă – în creierul lui Riley și al părinților, de altfel – trăiesc niște personaje foarte simpatice care reprezintă, de fapt, emoțiile noastre – Furia, Dezgustul, Frica, Tristețea și Bucuria. Ele se prezintă rând pe rând, au replici haioase în care, dacă ascultăm atent, ne regăsim propriile noastre voci interioare. Sunt vocile și replicile pe care le-auzim în capul nostru. Emoțiile poartă discuții în contradictoriu, cooperează uneori, dar, cel mai important, toate încearcă să o ajute pe Riley să facă față situațiilor noi.
Bucuria pare să fie comandantul navei, ea pare și cea mai descurcăreață dintre toate emoțiile. Doar Tristețea pare să fie îndepărtată, pentru că strică (momente, amintiri), e contagioasă. Cu toate astea, până la final, descoperim că toate emoțiile au un scop și că toate ne ajută într-un fel sau altul.
Odată ce suntem în contact cu emoțiile noastre și înțelegem ce ni se întâmplă, emoțiile ne sunt veritabile aliate, repere care ne conduc spre lumea noastră interioară, unde putem construi insule și amintiri calde, care să ne ajute să depășim orice obstacol.
Un film de animație, plin de culoare, care poate fi văzut și revăzut de nenumărate ori fără a ne plictisi.
Vizionare plăcută!