Mind Education

Filmul de vineri: Izvorul femeilor

Filmul pe care l-am ales pentru această seară este Izvorul femeilor (La source des femmes), al regizorului Radu Mihăileanu – „un omagiu adus femeilor”, după cum îl prezintă însuși autorul. Un film pe care să-l vedeți cu prietenele, soțul sau partenerul, dar și cu copiii, băieți sau fete. O producție minunată care ne reamintește ce înseamnă o relație frumoasă între un bărbat și o femeie. Despre iubirea, tandrețea, sprijinul și pasiunea din viața unui cuplu.
O poveste despre o grevă sexuală, ca o ultimă soluție de a apropia bărbatul de femeie și de responsabilitățile lui în familie. În istorie sunt multe povestiri și evenimente în care femeile au fost nevoite să recurgă la un altfel de gest pentru a-l face pe bărbat să îi respecte drepturile.
Este dureros să fii nevoită să folosești pedeapsa și constrângerea pentru a primi sprijinul și grija de care ai nevoie din partea partenerului. Regizorul însă se declară un feminist – „iubesc femeia”, spune el – și vorbește despre nevoia ca drepturile fiecăruia, atât ale bărbatului cât și ale femeii, să fie respectate în cuplu.

PS: În noiembrie va apărea un nou film semnat tot de Radu Mihăileanu, pe care îl aștept cu mult interes. Un film după Istoria iubirii, romanul autoarei Nicole Krauss pe care o citesc cu multă plăcere și încântare. „Suntem din ce în ce mai singuri împreună”, spune autoarea, și am convingerea că, din păcate, are mare dreptate.