Mind Education

Filmul de vineri: La pazza gioia sau nebune de fericire

La pazza gioia (ro. Nebune de fericire, 2016) este un film italienesc, în care este prezentată povestea a două femei care provin din circumstanțe sociale foarte diferite și care devin prietene în timp ce sunt tratate într-o instituție pentru boli mintale. Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) este o contesă milionară, căreia îi place să creadă că se află în relații strânse cu lideri mondiali, iar Donatella (Micaela Ramazzotti) este o femeie introvertită, fragilă și încuiată în propriul ei mister. Ambele sunt paciente la Villa Biondi, o instituție psihiatrică din Toscana, Italia. Regizorul Paolo Virzi prezintă, sub forma unei comedii, povestea dezvoltării unei prietenii nepredictibile dintre două femei în timp ce acestea fug de la instituție în căutarea iubirii și a fericirii.

Pe parcursul filmului se observă dezvoltarea relației dintre cele două personaje, la baza căreia stă o atracție bolnăvicioasă, dar în același timp o complementaritate aproape terapeutică. Se ridică întrebarea care dintre personaje domină acțiunea și decizia de a exploata restricțiile? Beatrice, cea cu atitudine aparent intimidantă, care trece de la grandomanie la politețe și invers, aflată în procesul unui episod maniacal? Sau Donatella, personajul depresiv și obedient, al cărei corp este acoperit de tatuaje și care ar putea fi un semn de rebeliune pentru Beatrice, cea crescută într-un mediu cu restricții sociale, dar care are antecedente de atracție pentru persoane promiscue?

O comedie dramatică și originală, cu personaje complexe și dialoguri excelente, în care haosul este creat sub forma inițial hilară, ca mai apoi să permită insecuritățile problemelor mintale să își arate fragilitatea. Un proces de transformare profundă, în care rezultatul este acceptarea vulnerabilităților și a propriei condiții existențiale.