Filmul de vineri: Men of Honor sau Bărbați de onoare
Bărbați de onoare (Men of Honor) este povestea reală a lui Carl Brashear, primul scafandru afro-american al Marinei americane. Regizat de George Tillman Jr., filmul își desfășoară acțiunea într-un perimetru temporal postbelic generos – de la finele anilor ’40 până spre mijlocul anilor ’60 – ceea ce se observă în reținerea unora dintre cele mai importante momente ale biografiei lui Brashear și concentrarea evenimentelor în cele două ore de vizionare.
Brashear (Cuba Gooding Jr.) provine dintr-o familie săracă de fermieri din sudul Statelor Unite. Urmare a educației primite și a dorinței tatălui său de a-i oferi unelte pentru o viață bună, transmisă explicit și implicit către acesta, adolescentul Carl se alătură marinei americane.
Datorită voinței și a curajului de care dă dovadă, ajunge să îl cunoască pe maestrul principal Billy Sunday (Robert De Niro), un instructor de scufundări tiranic și adept al filosofiei conform căreia educația, disciplina și bărbatul puternic se construiesc prin umilirea individului. Problematica filmului depășește granițele acestui aspect reprobabil și aduce în prim plan provocările ce derivă din cele din urmă zvâcniri ale segregației rasiale, proaspăt abolite în cadrul armatei americane de către președintele Harry Truman printr-un ordin executiv în 1948.
Bărbați de onoare este aproape în totalitate lipsit de efectele speciale spectaculoase ale exploziilor și ale acțiunii pline de adrenalină. Dar cu ajutorul a trei actori de Oscar, Cuba Gooding Jr., Robert De Niro și a Charlizei Theron (într-un rol restrâns, dar însemnat în susținerea poveștii), acest film inspirațional are o rețetă reușită. Iar rezultatul este o poveste despre voință, curajul de a înfrunta prejudecățile cu integritate, precum și despre loialitate și reconciliere. Adică despre onoare. Iar nu în ultimul rând, filmul ne vorbește despre însemnătatea moștenirii morale a unui tată către fiul său. “Un fiu nu uită niciodată.”