Mind Education

Filmul de vineri: Minimalism

Filmul pe care vi-l recomand azi este un documentar, Minimalism: A Documentary About the Important Things apărut în 2016 pe care îl puteți vedea și pe Netflix. Este povestea a doi prieteni care au ales să facă o schimbare profundă în viața lor. Să trăiască o viață cu sens, conștientă, care să le aducă bucurie și împlinire, să fie aproape de oamenii dragi, să acorde importanță lucrurilor cu adevărat importante și să renunțe la ce le menținea suferința și dependențele de succes, bani, obiecte. I-am descoperit pe cei doi prin blogul lor – https://www.theminimalists.com/ – și abia de curând am văzut și filmul. M-a inspirat povestea lor, cum au decis și ales să facă o schimbare, cum să trăiești o viață care să nu fie o luptă, să-ți redefinești succesul, să nu fie despre consum, detașare și individualism, despre permanente nemulțumiri, să vrei ceva mai bun, mai mult, diferit, să trăiești prin șabloane create de o societate materialistă. Suntem atât de confuzi în ceea ce ne face fericiți, spun cei doi în documentar și au atât de multă dreptate.  Identitatea noastră să fie despre noi, despre alegerile noastre și nu despre ce deținem, case, bunuri, obiecte. Să iubim oamenii, nu să ne folosim de ei, este mesajul de final al filmului.  

Documentarul este valoros pentru mine și pentru că au povestit despre istoria lor de viață, un trecut abuziv care le-a menținut și întreținut dependențele și cum au ales înțelept când au avut o criză majoră și au început să facă schimbări. Să prețuiască relațiile mult mai mult și să aibă sens ceea ce fac. Fiecare are propria lui cale către transformare însă este atât de valoros și generos din partea lor să împărtășească lumii calea aleasă de ei.

Filmul are și invitați foarte valoroși, printre care Rick Hanson. Vă recomand noua lui carte Resilient și cursul lui care mi s-a părut unul dintre cele mai complete și bune cursuri despre starea de bine. Alți invitați valoroși sunt Sam Harris și Dan Harris, a cărui carte Cu 10% mai fericit a fost tradusă și la noi. Autorii vorbesc despre propria lor cale și înțelegere a ceea ce se întâmplă în lume și ce le-a făcut lor bine, de la meditație, la prezență și o altfel de grijă, mai profundă, față de relații.

Vă doresc să vă inspire și să vă motiveze în a vă găsi sau continua propria călătorie către conștientizare și transformare, să vă descoperiți propria identitate și sensul vieții.