Mind Education

Filmul de vineri: Neortodox

sursa: Netflix

Neortodox este un serial autobiografic inspirat din bestellerul New York al autoarei Deborah Feldman realizat de Netflix. Este povestea unei tinere care părăsește comunitatea evreiască ultra-ortodoxă din New York și se mută la Berlin pentru a începe o viață nouă. Este hotărâtă să-și decidă singură destinul în ciuda faptul că datorită vieții ei în comunitate legăturile ei cu lumea nu au existat. O tânără femeie care învăță pentru prima dată ce înseamnă să trăiești în prezent după alte reguli fără să aibă cunoștințele și deprinderile vieții actuale.

Este un serial care prezintă viața unei comunități în mijlocul New Yorkului care devine abuzivă ca răspuns la traumele colective. Cât de important este ca acest proces de vindecare să fie unul făcut cu grijă, înțelepciune și să știi să primești ajutorul potrivit.

Ce m-a uimit este cum o traumă colectivă, cea trăită de poporul evreu, a dus la izolare, neîncredere și menținerea unor abuzuri emoționale teribile ca o formă de protecție și răspuns la traumă. Cum poți alege atât de nesănătos. Și, sigur că gândul m-a dus la ce se întâmplă cu noi românii, cum istoria abuzivă ne-a modelat și mai mult reacțiile abuzive, de îndreptățire, neîncredere în noi și ceilalți și cum nu recunoaștem abuzul. Vă invită la reflecție serialul și, dacă vă și gândiți la ce trăim noi ca și comunitate, înțelegem mai bine de ce și care ar fi pașii către vindecare. Cei sănătoși.

https://www.youtube.com/watch?v=W4CFrn1BtE4