Mind Education

Filmul de vineri: Perfetti Sconosciuti sau Complet Străini

Azi vă recomand filmul italienesc din 2016 Perfetti Sconosciuti. Un film pe care merită să îl vedeți! Îți reamintește cât de greu se construiește încrederea în cuplu și prietenie și cât de ușor o poți pierde. O poveste despre abandon. În nenumăratele ei forme. Despre cât de multe minciuni își spun oamenii și cum secretele îi despart și îndepărtează. Relațiilor lor bune în aparență ascund multă superficialitate, minciună, insecuritate și neîncredere. Suntem atât de fragili, este o replică la finalul filmului. Și da, suntem atât de fragili și atât de ușor putem să ne îndepărtăm unul de celălalt în momente de nesiguranță și criză. Să abandonăm. Pe el sau ea și relația. Un greu prea mare de dus. O neputință sau durere care te îndepărtează. Nu îl mai poți vedea pe celălalt. Este totul despre tine în modul cel mai dureros posibil.

Povestea rupturii, a abandonului în relațiile de cuplu și prietenie are în film o formă de expresie foarte interesantă și inedită – 7 prieteni iau cina împreună. Fiind prieteni vechi și vorbind despre trădare, așa ca o conversație banală, iau decizia ca pe timpul cinei să lase telefoanele la vedere și toate sms-urile și telefoanele să fie citite și auzite de toți. Că doar nu au secrete unul față de celălalt, sunt prieteni de-o viață. Descoperi 3 cupluri, cu secrete, trădări, infidelitate, minciună și rupturi dureroase. Descoperi cât de ușor se rup relațiile, cât de departe sunt unul de celălalt și cât de puțin se cunosc. Cum distanța, judecata, neîncrederea și trădarea preiau controlul asupra relațiilor. Cum vorbesc despre ei și de fapt nu spun mai nimic autentic. Cât de des nu facem noi asta? Cât de departe suntem uneori de partener? Avem puterea să ne reîntoarcem către el, către ea? Sau către prieteni? Cât de ușor nu îi abandonăm pentru că într-un anumit moment nu a fost acolo pentru tine sau nu a știu că ai nevoie de el sau de ea? Sau că pur și simplu atunci erai indisponibil? Și ai fost pedepsit, prin abandon.

Infidelitatea, mai ales cea emoțională, este una dintre cele mai dureroase experiențe ale cuplurilor. Acel sms trimis unei colege sau coleg, zilnic, împărtășirea și deschiderea față de altcineva. Cineva care crezi că te ascultă și te apreciază cum partenerul nu o mai face, îți acordă atenție și te bucură asta. Toate vorbesc despre incapacitatea de a face  față disconfortului unor tensiuni, conflicte, teama de confruntare și evitarea rezolvării rupturii. Incapacitatea de asumare și iertare. De a fi conștient de tine și conștient de ce se întâmplă între voi doi. Rupturile sunt firești, ne este greu să fim intimi, vulnerabili, atât de aproape de celălalt fără să ne simțim răniți. Însă distanța te va răni și mai mult.

Cât de multe lucruri nespune sunt între tine și ea sau el? Cât de multe dureri între voi și nu vorbiți despre ele? Le ascundeți, vă ascundeți unul de celălalt.

Vizionare plăcută!