Mind Education

Filmul de vineri: Poveste despre căsnicie

Cu 6 nominalizări la Globurile de Aur, 5 la premiile Bafta și un Metascore de 93 puncte acordat de criticii de film pe www.IMDB.com „Poveste despre căsnicie” – titlul original: „Marriage Story” este cea mai recentă incursiune a scriitorului -regizor Noah Baumbach, un film despre care tot criticii spun că este inspirat din viața reală a regizorului și mai exact din povestea divorțului său. În fapt, am putea spune ușor că titlul „Poveste despre căsnicie” este unul ironic și că „Poveste despre divorț” ar fi un titlu care ar descrie cu mai multă precizie filmul.

Nicole (Scarlett Johansson) și Charlie (Adam Driver) Barber au convenit deja asupra unui divorț când începe povestea. Nicole este o actriță care a făcut parte din piesele pe care Charlie le-a regizat prin intermediul Companiei de Teatru a familiei și care vrea acum să urmeze o carieră în Los Angeles, orașul natal. Charlie vrea să continue munca la Compania de Teatru și să rămână în New York. El este un regizor descris ca fiind genial în lumea teatrului off-Broadway. Ea este o fostă vedetă – actor de film din LA, care s-a mutat în New York pentru a fi alături de soțul ei și care dă o strălucire aparte Companiei de Teatru. Însă Nicole simte că pe parcursul anilor în care au fost căsătoriți a devenit tot mai puțin importantă pentru un soț care, în ciuda inteligenței și farmecului său devastator și destul de neafectat, este indiferent față de nevoile și opiniile ei. Deși inițial cei doi sunt de acord să nu angajeze nici un avocat, Nicole, ajunsă în L.A., la sugestia unei colege de platou, decide că are nevoie de un avocat pentru interesele sale și o angajează pe brutala și eficienta Nora (Laura Dern – laureată cu Globul de Aur pentru acest rol). Charlie, nevrând să piardă custodia totală a fiului lor Henry de 8 ani (Azhy Robertson), își angajează propria reprezentare (Alan Alda). Pe măsură ce procedurile de divorț continuă, vedem resentimentele și îndoielile care s-au creat pe parcursul căsătoriei și care au creat răni adânci în interiorul fiecărui protagonist. De unde porniseră cu ideea de un divorț amiabil, atunci când interesele celor doi se schimbă, încep să iasă la iveală multe nemulțumiri strânse și nespuse pe parcursul relației și începe totodată o luptă de putere devastatoare pentru cei doi și cu impact asupra copilului lor.

Cele mai dureroase părți din „Poveste despre căsnicie” apar în cadrul procesului de divorț unde fiecare avocat pledează pentru clientul lui, aruncând cât mai mult „noroi” asupra celeilalte părți. Personalitatea celuilalt este portretizată de fiecare avocat cu aspecte care să pară cât mai patologice, iar greșelile făcute pe parcursul timpului de fiecare dintre protagoniști sunt tratate ca potențiale infracțiuni. Procesul de divorț, fie el între oameni buni, amabili, educați, poate să stârnească un nor de praf care acoperă și decolorează tot ceea ce atinge, o perspectivă pe care Baumbach o ilustrează cu o precizie vie. El arată cum sfera intimității dintre două persoane ce s-au iubit se transformă într-o otravă malignă, imediat ce relația este ruptă și imediat ce interesele fiecăruia nu mai vizează bunăstarea familiei, ci câștigul personal, în cazul acesta, custodia băiatului.

În realitate, intimitatea și iubirea dintre protagoniști nu dispare. În momentul din cel mai intens conflict – când linia subțire dintre iubire și ură pare să fi fost traversată irevocabil – Nicole încă îl numește pe Charlie „Honey” iar mai târziu în film, îi leagă șireturile la pantofi. Există în mod clar încă un reziduu de sentiment între ei, care oferă speranță, nu neapărat pentru reconciliere, dar pentru o limită la rănile pe care le provoacă fiecare lui însuși și celuilalt și pe care le va suporta ulterior fiecare dintre ei.

Ceea ce urmează este o poveste de dragoste post relație; un portret invers, cu o căsătorie care devine vizibilă numai după distrugerea ei. În următoarele două ore, vedem cum acest cuplu devotat se sfâșie și fiecare se desprinde unul de celălalt, dar mai ales cum se instalează treptat sentimentul profund al subestimatei tragedii de înstrăinare.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot spune despre acest excelent film: „Poveste despre căsnicie” este că e copleșitor de emoționant pentru că simți durerea atât de profundă a celor două persoane din miezul acestei povești. „Poveste despre căsnicie” nu este intenționată ca un militant împotriva căsătoriei și nici a divorțului. Filmul nu încearcă să facă acest divorț să fie un exemplu principal pentru toate divorțurile.

Ceea ce arată „Poveste despre căsnicie” este că divorțul este locul în care dragostea și ura se ciocnesc și că încheierea unei căsnicii nu este simplă precum rotirea unei monezi. Două personaje foarte bine creionate și doi actori cu prestanțe uluitoare: Adam Driver și Scarlett Johansson, „Marriage Story” arată războiul emoțional dintr-un cuplu unde pământul se schimbă constant sub picioarele tuturor.