Mind Education

Filmul de vineri: Povestea slujitoarei – The Handmaid`s Tale

Povestea slujitoarei – The Handmaid`s Taleeste un film realizat în 1990 cu Natasha Richardson, Faye Dunaway, Robert Duvall, Aidan Quinn și un serial de televiziune apărut în 2017 inspirat după romanul autoarei canadience Margaret Atwood. Este cartea o poveste despre feminism? Depinde de înțelegerea sensului. Feminism nu înseamnă că întotdeauna femeile au dreptate, indiferent de context – spune autoarea. Este o poveste despre putere și cum ea poate deforma și manipula modul în care oamenii gândesc și reacționează. Despre frică, control și dominare.

Povestea slujitoarei, o carte publicată în 1985 tradusă și în limba română, aduce în discuție tema puterii și a subjugării și abuzurilor asupra femeii. Este povestea unei femei, devenită slujitoare într-un regim teocratic totalitar în care femeile sunt private de drepturi și libertăți. Unde au roluri rigide și abuzive și sunt considerate ca fiind doar utile unor scopuri superioare lor.

Povestea pare un film SF, într-o realitate dureroasă și de necrezut, însă aduce în discuție modul în care oamenii ar putea reacționa și funcționa în momente de criză și soluțiile la care ar recurge. O poveste despre intoleranță, trădare și neîncredere, despre neputință, disperare și deznădejde. Offred, femeia care a devenit slujitoare, cea care trebuie să suporte abuzurile și să dea naștere copiilor, trăiește și luptă pentru a rămâne în viață, în ciuda singurătății, incertitudinii și durerii. Rezistă abuzurilor și caută căi de supraviețuire.  Vă recomand cartea apărută la editura ART și serialul – un bun moment de reflecție.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Dre0wQmLGe8