Mind Education

Filmul de vineri: Queen of Hearts

Queen of Hearts este un film danez din 2019 al regizoarei May el-Tounkhy premiat la TIFF și cu multe alte premii europene. Un film tulburător despre impactul dramatic la nevindecării traumele emoționale și sexuale din trecut asupra prezentului. Este povestea unei femei căsătorite, de „succes” care are două fete, într-o relație cu o viață ce pare perfectă și care are o relație sexuală cu fiul adolescent al soțului ei, fiu dintr-o altă căsnicie.

Un film care te trezește brutal la realitate, la cât de important este să nu lași problemele emoționale ale trecutului nerezolvate. Să nu lași distanța și rupturile din cuplu să te deconecteze de tine și partener. Un film ce exprimă cât de dureroasă este singurătatea în cuplu și cât de ușor o ignorăm.

Un alt mesaj important al filmului este cel al alegerii profesiei. Ea îți poate întreține trauma și mecanismele de disociere de durere. Te pune pe gânduri și te invită la reflecție. Ce din ceea ce fac îmi oferă contexte care îmi susțin vindecarea și integritatea și onestitatea emoțională și ce îmi adâncește traumele și confuzia emoțională în care trăiesc. De ce am ales profesia pe care o practic azi?

Un film foarte bine regizat, de la imagine, scenariu și muzică care vorbește despre un subiect atât de greu. Finalul este sfâșietor de dureros și de trist, probabil pentru a fi congruent cu mesajul inițial – trezirea la viață și asumarea trecutului. Cred că fiecare dintre noi avem nevoie de acest mesaj din când în când.

O voi urmări pe regizoare și pe viitor. Ai nevoie de multă forță să surprinzi mesaje atât de dureroase și în același timp, să-ți de-a spațiu de reflecție și asumare a transformării personale.