Mind Education

Filmul de vineri: Război în bucătărie

filmul-de-vineri-razboi-in-bucatarie

Război în bucătărie este un film plin de culoare, relaxant ce are toate ingredientele pentru a fi văzut în familie: puterea de a ne schimba şi de a deveni mai buni, dragostea, toleranţa şi, nu în ultimul rând, mâncarea bună.

Lupta se dă cu xenofobia, dar şi cu stilurile culinare, căci filmul explorează conflictul iscat de deschiderea unui zgomotos restaurant indian peste drum de unul francez, în pitorescul sat Saint-Antonin-Noble-Val din sudul Franței.

Mi-a plăcut mult atmosfera filmului la care au contribuit preparatele gastronomice franceze şi indiene care-ţi lasă gura apă, umorul unde excelează Om Puri, plin de energie şi aplomb, multitudinea de culori, frumosul sat de munte unde are loc acţiunea şi, bineînţeles, povestea de dragoste.

Cel mai aproape de mine au fost scenele în care personajele filmului găteau cu pasiune sau mâncau bucurându-se de ceea ce aveau în farfurie. Savurând și atât. De-a lungul timpului, relația mea cu mâncarea s-a schimbat mult: au fost perioade mari în viața mea în care am mâncat doar pentru că trebuia să mănânc, pentru că era ora mesei sau pentru că îmi era foame. Acum, pentru mine mâncarea înseamnă mult mai mult: bucuria simţurilor şi a sufletului, a trăi în prezent, familie reunită, linişte.

Helen Mirren este fără îndoială cel mai cunoscut nume de pe generic, în rolul lui Madame Mallory, înţepata proprietară a pretențiosului restaurant Le Saule Pleureur. Legendarul actor indian Om Puri, însă, este preferatul meu, face un rol minunat. Cei doi gravitează în jurul lui Manish Dayal, tânărul interpret al lui Hassan, bucătarul restaurantului Maison Mumbai, care va ajunge să fascineze lumea prin iscusința desăvârșită a preparatelor sale culinare. Scoasă din minți de concurența de vizavi, Madame Mallory ar face orice să-l scoată pe Hassan din peisajul gastronomic local.

Vizionare plăcută și bon appetit!

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.