Mind Education

Filmul de vineri: Room sau Camera (2015)

Pentru această seară vă recomand filmul Room sau Camera, un film după romanul omonim al scriitoarei Emma Donoghue, nominalizat la Oscar în 2016 pentru cel mai bun film și mult premiat.

Un film despre tăria psihică, reziliența unui părinte care are puterea de a găsi soluții și de a oferi, chiar și în condiții extreme, ce are nevoie un copil, fără să împărtășească copilului suferința și abuzul constant. Să-l împovăreze cu propria poveste, plângându-se, și să supraviețuiască, bucurându-se de ce are la îndemână, văzând partea plină a paharului, exact ca în La vita e bella.

O fetiță pe nume Joy Newsome, cunoscută drept Ma, este păcălită de Old Nick să îl ajute să găsească un câine pierdut. Ea este răpită și adusă în „Cameră” – șopronul din grădina casei lui, doar cu un gemuleț care face legătura între ce se întâmplă înăuntru și lumea din afară. Aici ea este supusă abuzurilor sexuale și dă naștere unui băiat – Jack. Filmul prezintă detaliile vieții lor de zi cu zi, din momentul în care deschideau ochii dimineața, cum își organizau ziua, cum le trecea fiecare minut, fiecare oră, până seara – când după ce Jack adormea, lui Joy i se întâmplau lucruri îngrozitoare.

Filmul trece de detaliile uimitoare ale vieții în captivitate, pentru că este până la urmă și un film despre salvare și speranță. Te-ai gândit că vei fi liberă din nou? Am sperat, spune ea presei. Însă o mare provocare vine și după salvarea lor, când trebuie să se adapteze la o lume care a continuat să existe chiar și după răpirea ei. O a doua naștere, atât pentru ea cât și pentru fiul ei. Să cunoști lumea ca și cum te-ai fi născut din nou. Suntem pe altă planetă? întreabă Jack care se minunează la fiecare frunză sau adiere de vânt. Să-și cunoască propria familie – la rândul ei măcinată de vină și în stare de șoc.

Joy trebuie apoi să facă față judecăților oamenilor și pentru prima dată să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă – Tu ai ales să-i spui lui Jack că întreaga lume se află în „cameră”, că nu există altceva dincolo de pereți, îi spune o jurnalistă. Mustrările de conștiință că ar fi putut face mai mult pentru copilul ei o macină. Iar dintr-odată efortul și rezistența ei de 7 ani sunt judecate prin prisma faptului că i-a prezentat lui Jack o lume ireală. Că a găsit soluții pentru a rezista, cu multă tărie psihică și creativitate, aș spune eu!

Un film și despre un abuz făcut de cei din afara poveștii, care judecă, fără prea multă empatie. Sunt revoltați, dar în același timp înfricoșați. Nu pot să înțeleagă nici pe abuzator, nici pe victimă. Un film care ne arată din nou câtă nevoie este de dezvoltarea unor programe de sănătate mentală la copii, astfel încât asemenea situații să poată fi prevenite. Ca adolescenții să învețe despre relații sănătoase, despre limite și granițe sănătoase.