Mind Education

Filmul de vineri: Serenity (Calmul dinaintea furtunii)

Filmul pe care vi-l recomand astăzi este Serenity/Calmul dinaintea furtunii (2019). Matthew Conaughey, în rolul lui Baker Dill, duce o viață aparent liniștită în Insula Plymouth, unde e căpitanul vasului ”Serenity”, cu care merge adesea în larg să pescuiască, spre deliciul turiștilor care vor să aibă o experiență inedită. Stilul monoton de trai e tulburat de apariția fostei sale soții, Karen (Anne Hathaway), care îl roagă cu disperare s-o salveze pe ea și fiul lor, Patrick, din mediul violent în care trăiesc alături de actualul ei soț abuziv, Frank. Pe lângă retrezirea multor amintiri dureroase legate de despărțirea lor și pierderea propriului fiu, Dill se trezește într-un adevărat conflict interior, între bine și rău, între curmarea suferinței celor dragi și încălcarea valorilor morale.

Plin de suspans și intrigă, filmul ia o întorsătură neașteptată spre final, când semnificația poveștii devine cu totul alta – trauma unui copil care și-a pierdut timpuriu tatăl natural și crește alături de un tată vitreg violent, narcisic și complet dezumanizat. În culmea suferinței sale, băiatul se izolează în propria lume și își construiește o poveste care să justifice anihilarea durerii prin care el și mama lui treceau de foarte multă vreme.

Un film despre efectele dramatice ale abuzului, decizii nesănătoase, refugiul copiilor abuzați în spațiul virtual ca mod de a face față propriei suferințe emoționale și subjugarea victimelor care nu reușesc să iasă din mediul toxic pe care, cel mai probabil, nu l-ar fi putut anticipa vreodată.

https://www.youtube.com/watch?v=SbrOMrjhyvI