Mind Education

Filmul de vineri: Sex Education

Sunt unele subiecte care la noi în societate (încă) devin cu ușurință ținta opiniilor intense, ori și mai chestionabil, a detașării. Politica, religia și sexul sunt topicuri al căror impact e greu și nerealist de evitat, dar totuși adesea o facem. Ne înfierbântăm când discutăm despre primele două. Avem opinii, păreri, convingeri, crezând că sunt mai bune. În schimb atunci când se vorbește despre sex, cel mai adesea discuția se constrânge. Nu e de mirare, educația sexuală în cultura noastră este privită de mulți ca o amenințare, mai degrabă decât un aspect de igienă mentală. Ce vă propun este să deschidem sertarele mult controversatului topic, printr-o recomandare de film.

În urmă cu câțiva ani discutam destul de înverșunat despre sexualitate. Subiectele erau rupte din știință (psihobiologie, neuroștiinșe, evoluționism), dar totuși destul de frecvent reacțiile erau pudice. Uneori impertinente. Totuși am fost impresionat să observ cum tot mai multă lume se deschide spre a înțelege procesul care stă la baza existenței, războaielor, mariajului, perpetuării speciilor, vitalității și plăcerii. Așadar, să vorbim despre sex, de această dată în contextul unui serial realizat de Netflix, al cărui scop (printre altele) este de a pune în scenă, într-un mod amuzant, multele implicații și dificultăți pe care sexualitatea le provoacă la toate vârstele. În cazul de față cu precădere în perioada adolescenței.

Adolescența este o etapă importantă în dezvoltarea și formarea fiziologică, psihofiziologică, cognitivă, precum și a valorilor, credințelor, obiceiurilor și a atitudinilor tinerilor. Este perioada în care se dezvoltă cel mai puternic interesul și curiozitatea față de sexualitate. Comparativ cu unele culturi în care discutarea aspectelor legate de sexualitate sunt (semi) parte din normalitate, la noi mai e destul până acolo.

Găsim mai rar seriale precum Sex Education. Plin de motive și sugestii despre sănătatea mentală, emoțională și sexuală, sunt prezentate diferite vieți, cu complexitatea și diversitatea fiecăruia. Abordarea este una relaxată și naturală, desigur cu elemente de tensiune, rușine, neînțelegere și distres.

 Simplu, comic, intens, original, recomandabil tuturor.

https://www.youtube.com/watch?v=o308rJlWKUc