Mind Education

Filmul de vineri: Squid Game

…sau de ce serialul Squid Game a devenit o senzatie “peste noapte”

sursa: Netflix

Dacă petreci chiar și câteva minute pe zi în mediul online, e puțin probabil să nu fi auzit despre Squid Game, un nou serial lansat de Netflix în luna septembrie. A devenit unul dintre cele mai populare hashtag-uri și subiecte de discuție pe Instagram, TikTok, Twitter & co. și e evident faptul că a captat atenția și aprecierile publicului – la momentul actual, este cel mai urmărit serial din Statele Unite, Marea Britanie și Coreea de Sud iar criticii estimează că va deveni cea mai populară producție Netflix a tuturor timpurilor.

Despre ce este vorba?   

Squid Game este un thriller sud-coreean, o poveste de tip battle royale, bazată pe supraviețuire. Un grup de 456 de participanți (fiecare într-o situație precară sau de criză) sunt invitați de către o asociație misterioasă să joace o serie de șase jocuri, pentru a câștigă un premiu (foarte substanțial) în bani. Probele prin care trec participanții sunt reinterpretari ale jocurilor din copilărie (specifice culturii coreene) dar cu o regulă brutală: cei care pierd sunt uciși pe loc.

Un detaliu pe care îl consider important de menționat este faptul că participanților li se oferă, la început, șansa să aleagă dacă doresc sau nu să participe la aceste jocuri, iar organizatorii pun mult accent pe egalitatea participanților, deoarece își doresc să ofere câștigătorului o a doua șansă la viață “într-un mod cât se poate de corect”. Cu alte cuvinte, pe tot parcursul serialului, ești conștient de faptul că participanții au ales în mod voluntar să ia parte la acțiune.

Despre emoțiile pe care le trezește serialul 

Unul dintre aspectele care a ajutat la popularitatea serialului este simpatia pe care o trezesc unele personaje, fiecare cu o poveste de viață diferită, din medii diverse și cu statut socio-economic diferit, dar care trece la momentul actual printr-o criză financiară gravă. Cu siguranță există un personaj a căror probleme și motivații să te facă fie să empatizezi cu el, fie să te provoace să încerci să-i înțelegi acțiunile. 

Un alt aspect care merită luat în considerare este cum Squid Game reflectă modul în care societatea (și bineînțeles, oamenii din ea) operează când este dominată de capitalism. Ne arată cum oamenii aflați într-un moment de criză financiară sunt dispuși să își asume chiar și riscul propriei morți, pentru a-si putea îndeplini nevoia de siguranță (în cazul de față, strâns legată de siguranță financiară). La fel, sunt dispuși să facă lucruri inexplicabile, imorale, pentru a putea supraviețui jocului.

Vizualuri care captivează 

Devine evident încă din primul episod că serialul este unul violent. Dar violența sau scenele brutale nu sunt nici pe departe “punctul forte” al poveștii, ci mai degrabă sunt mecanismul prin care se evidențiază disperarea personajelor și ce limite sunt dispuși să încalce pentru promisiunea banilor. Aceste scene, combinate cu vizualurile foarte colorate și jucăușe ale probelor, camerelor și coridoarelor (la fel și cu jocurile asociate copilăriei), creează un contrast absolut captivant.   

În concluzie, Squid Game îndeplinește toate caracteristicile unui serial de succes – mister, acțiune, personaje captivante, vizualuri impresionante. Pe lângă toate acestea, serialul te provoacă în a înțelege perspectivele personajelor, te pune în poziția incomodă de vedea nuanțe de “bine” și “rău” – ce sunt acestea pană la urmă, când ești pus într-o situație de viață și de moarte, pentru “distracția” unor oameni absurd de bogați?