Mind Education

Filmul de vineri: The Creative Brain

Săptămâna aceasta vă recomand un documentar despre creier și creativitate, „The Creative Brain”, prezentat de David Eagleman pentru Netflix. Ce stă la baza capacității noastre de a inova, a impulsului nostru de a crea? Ce ne face să fim singura specie capabilă să (își) reconstruiască realitatea? În acest documentar, omul de știință David Eagleman explorează de unde vine creativitatea și cum am putea să o valorificăm pentru a ne îmbunătăți viața.

Documentarul este bazat pe cartea „The Runaway Species – How Human Creativity Remakes the World”, scrisă de David Eagleman împreună cu Anthony Brandt. Dr. David Eagleman este fascinat de modul în care funcționează creierul și a scris mai multe cărți despre acest subiect. De asemenea, a mai prezentat și documentarul „The Brain”, pe care îl puteți urmări online. În filmul despre creativitate, el prezintă pilonii principali și funcțiile creativității, discutând cu artiști, ingineri, oameni de știință, scriitori, biologi, arhitecți. În acest fel, vrea să scoată în evidență faptul că creativitatea poate să ia multe forme și este prezentă în orice domeniu, nu doar cel artistic. Astfel, cu fiecare invitat cu care vorbește pe parcursul filmului, el urmărește, de fapt, să explice cum funcționează creierul în acel proces creativ și reușesc acei oameni să îl valorifice.

„Creativitatea nu înseamnă să faci ceva din nimic”, spune Eagleman. „În schimb, este vorba de reproiectarea a ceva ce există deja.” Este vorba despre lupta cu noi înșine de a vedea dincolo de ceea ce este familiar, de a nu rămâne blocați în tiparele vechi ci mai degrabă de a fi curioși și a ne pune întrebări despre cum ar putea fi altfel, de a ne asuma și riscul să eșuăm atunci când încercăm ceva nou. 

Ce îmi place foarte mult la acest documentar este că vorbește despre creativitate din mai multe unghiuri, în mai multe domenii, nu doar acolo unde este evidentă și o prezintă prin prisma neuroștiinței. În stilul caracteristic al lui David Eagleman, plin de curiozitate, pasiune, umanitate și cu multă claritate. Vizionare plăcută!

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.