Mind Education

Filmul de vineri: The Last Dance (2020)

sursa: Netflix

Știu, știu – documentarul a fost lansat în prima jumătate a anului 2020, deci lumea deja știe de existența lui. Dar, am decis să scriu această recenzie oricum, atât pentru cei care încă nu i-au dat o șansă, cât și pentru cei care vor să îl revadă. Voi începe prin a spune că nu sunt cea mai mare amatoare de sport de pe planetă, dar The Last Dance a reușit să mă captiveze aproape instantaneu, atât prin povestea pe care o prezintă cât și prin modul în care a fost produs.

The Last Dance este un documentar care urmărește cariera celui mai mare atlet al Americii, Michael Jordan, arătând în același timp și dinamicile din NBA – competitivitatea, frustrările care apar între coechipieri și la nivel de management, felul în care gestionează faima și inevitabil, eșecul. De asemenea, ne ajută să punem puțin în perspectivă competitivitatea extremă, atitudinea dominantă, răzbunătoare și intimidantă de care dădea dovadă Jordan în contextul carierei, de multe ori instigand și reacții de frică din partea coechipierilor. Ne face să ne întrebăm dacă comportamentele lui au fost justificate în acel context, chiar și în măsura în care i-a condus pe Chicago Bulls spre succes. Putem vedea și în bucățile de interviu actuale că încă poartă un anumit nivel de “ranchiună” față de adversarii săi și că încă este o caracteristică a sa.

Una peste alta, ceea ce mi-a plăcut mie în mod special a fost modul în care s-a arătat ascensiunea lui Michael Jordan și felul în care a ajuns să fie un simbol cultural (și chiar un brand, deoarece nu neg faptul că o acest documentar are și rol de reclamă) și un idol pentru copiii de pe întreaga planetă – o figură care i-a motivat pe foarte mulți să fie la fel de determinați. Această premisă, combinată cu tranzițiile bine gândite și cu o calitate a producției foarte ridicată îl fac să fie un documentar care merită cu adevărat urmărit, chiar și dacă nu ești neapărat un fan NBA.

Trailer: