Mind Education

Filmul de vineri: The Mind, Explained

V-ați pus vreodată întrebări despre amintirile pe care le aveți? Sunt clare? Chiar așa s-au întâmplat lucrurile? Cum funcționează memoria? De ce aveți tot felul de vise, unele de-a dreptul ciudate? De unde vine anxietatea? Cum ajută tehnica mindfulness? Vinerea aceasta vă recomand serialul „The Mind, Explained”. Captivant, interesant și educativ, serialul este format din 5 episoade scurte, a câte 20 de minute, fiecare cu o temă diferită: memoria, visele, anxietatea, mindfulness și psihedelicele. O oportunitate bună să mai înțelegem cum procesăm realitatea.

Primul episod vorbește despre cum funcționează memoria și cum ne poate juca feste de multe ori. Folosește exemple din viața reală pentru a ilustra modul în care se formează amintirile, cum sunt stocate în creier și cum sunt reactualizate. Al doilea episod este despre vise, explorează mai degrabă o istorie a viselor și vorbește mai puțin despre știința din spate. Interesant la acest episod este corelația cu arta suprarealistă a lui Salvador Dali. În episodul al treilea, despre anxietate, veți afla mai multe despre experimentul „Micul Albert”, unde cercetătorii, din dorința lor de a studia frica, i-au indus unui copil o fobie de șobolani. De asemenea, Maria Bamford, comediant, vorbește despre experiența ei cu anxietatea. Al patrulea episod este fascinant atât din punct de vedere al poveștilor personale, cât și al științei. De la centrele de meditație budistă din India până la închisorile din Statele Unite, veți fi purtați într-o călătorie interesantă în lumea mindfulness-ului. 

Ce îmi place mult la serial este că în spatele informațiilor prezentate sunt și studii care susțin ideile pe care le ilustrează. „The Mind, Explained” explorează succint, din mai multe unghiuri, cum funcționează creierul și mintea. Episoadele expun informații din istorie, medicină, filosofie, psihologie și culturi diferite. Unele informații pot fi mai dificil de digerat, așa că episoadele au fost construite cu animații și povești pentru a menține atenția publicului. De asemenea, modul în care Emma Stone prezintă și narează este foarte plăcut.