Mind Education

Filmul de vineri: The Pursuit of happyness

Pentru că 1 iunie tocmai a trecut, am ales să vă recomand un film care aduce în prim plan relația dintre tată și fiu în timpuri de restriște și lupta tatălui de a dărui tot ce are, dar mai ales tot ce este mai bun în el.

Mi-am cunoscut tatăl pentru prima oară când aveam 28 de ani. Și m-am hotărât că, atunci când voi avea copii, aceștia vor crește știind cine este tatăl lor.

The Pursuit of happyness, sau În căutarea fericirii, este un film care povestește lupta de aproape un an a antreprenorului Chris Gardner, un vânzător inteligent și talentat, de a depăși o situație financiară și familială dificilă. În încercarea sa de a face lucrurile cât mai bine posibil pentru familie și job, Gardner se trezește dat afară din apartamentul său din San Francisco împreună cu fiul său de cinci ani. Filmul îi urmărește pe cei doi pe perioada unui stagiu la o firmă de brokeraj de prestigiu la care Gardner se înscrie. În tot acest timp, el și fiul său trec prin multe greutăți, inclusiv locuind în adăposturi, în căutarea visului pentru o viață mai bună pentru cei doi.

În căutarea fericirii este bazat pe cartea autobiografică a lui Chris Gardner și ni-l înfățișează pe actorul Will Smith în rolul tatălui unui băiețel jucat de propriul său fiu din viața reală. Iar acest lucru transpiră de-a lungul întregului film, cu emoție și candoare, până în punctul în care pare că actorul se contopește la propriu cu personajul. Poate că este unul dintre motivele pentru care Will Smith a fost nominalizat la Oscar și Globurile de Aur pentru acest rol.

Avem în fața ochilor o lecție de viață din partea unui bărbat, un model poate prea rar ecranizat, despre perseverență și curaj, despre bun-simț și optimism, iar nu în ultimul rând despre iubirea tatălui pentru propriul fiu. O iubire pe care am recunoscut-o în cea pe care tatăl meu mi-a dăruit-o așa cum a știut el cel mai bine.

Dacă ar fi să aleg din film, momentul atingerii fericirii este îmbrățișarea pe care o putem dărui și în același timp primi de la cei dragi când ne bucurăm de ei și de viață.