Mind Education

Filmul de vineri: The Queen’s Gambit

Miniseria produsă de Netflix, “The Queen’s Gambit”, ne prezintă viața jucătoarei de șah Beth Harmon. Pe parcursul celor 7 episoade suntem martori la parcursul ei din punct de vedere al maturității fizice și emoționale, precum și la luptele cu sedativele și dependența de alcool, până la atingerea obiectivelor ei de a deveni Mare Maestru într-o perioadă în care lumea șahului era exclusiv dedicată bărbaților. Vedem parcursul protagonistei din copilărie și până la viața de adult. Miniseria are la bază cartea cu același nume, scrisă de Walter Tevis, publicată în anul 1983 și urmărește destul de realist parcursul unui jucător de șah de la nivel de începător până la cel de profesionist.

În urma pierderii mamei sale, Beth ajunge într-un orfelinat, unde la subsolul acestuia învață să joace ;ah de la un îngrijitor. Orfana Beth Harmon, în vârstă de opt ani, este aparent o fată liniștită dar cu multă furie ascunsă. După toate aparențele, simplă și introvertă, fără dorință de viață, de socializare și interacțiune, până când joacă primul joc de șah. Simțurile ei prind viață, gândirea este mai clară și, pentru prima dată în viață, se simte pe deplin în control. Vedem apoi parcursul ei din punct de vedere al unui jucător de șah până la vârsta de șaisprezece ani când concurează pentru campionatul US Open și ajunge ulterior să joace cu cei mai mari jucători ai lumii. Dar pe măsură ce își perfecționează abilitățile în circuitul profesional, miza devine mai mare, izolarea ei devine tot mai înspăimântătoare și gândul de evadare devine cu atât mai tentant.

The Queen’s Gambit este o miniserie tulburătoare și captivantă, cu o prestație uimitoare a actriței Anya Taylor Joy. Un film despre șah ca sport de performanță, despre parcursul unui copil `geniu”, dar care devine o adolescentă cu dependențe de alcool și sedative. Un film despre viața în orfelinat, despre prietenii false și reale, despre abuz, despre iubire neîmpărtășită, despre abandon, neglijență și îndreptățire. Un film ce te poartă pe culmile neputinței și a empatiei față de protagonistul care trece prin încercări care de care mai grele și mai provocatoare: comportamente antisociale, de autodistrugere, izolare socială dar și foarte multă dedicare, pasiune pentru șah, motivație, încăpățânare și îndârjire dar mai ales anxietate și teamă de eșec.