Mind Education

Filmul de vineri: The Salesman / Clientul (2016)

Câștigător Oscar ca cel mai bun film străin și nominalizat La Cannes și Globul de aur, The Salesman/ Clientul este recomandarea mea de film pentru această zi de vineri. Este un film pe care l-am văzut de peste jumătate de an, dar care mi-a rămas în gând și pe care am vrut să îl împărtășesc cu voi.

Filmul, în regia lui Asghar Farhadi, este o alegorie despre viața socială, urbană și maritală a unui cuplu de actori din Teheran care este nevoit să își schimbe locuința, lucru care se dovedește a fi o problemă, din cauza ocupației vechiului chiriaș. Într-o seară, soția este atacată, transportată la spital, filmul prezentând apoi încercările eșuate ale soțului de a-i fi alături. Acestea ajung într-un final să îl îndepărteze de familie și să se transforme în dorința de răzbunare. În paralel cu tragedia pe care o trăiesc, cuplul face repetiții pentru piesa „Moartea unui comis voiajor”, Harhadi reușind să creeze o legătură foarte fină între subiectul acesteia și realitatea vieții trăite de cei doi protagoniști.

Este un film despre mândria masculină, despre rușine, despre rolul și locul femeii în societatea iraniană. Despre greutatea bărbatului de a vedea femeia și a-i accepta emoțiile, despre dificultatea femeii de a-l vedea pe bărbat cu fricile, temerile și vulnerabilitățile lui. Despre incapacitatea bărbatului de a ști cum să se apropie și să o poată susține emoțional pe partenera lui, despre dualitatea emoțiilor pe care o femeie le trăiește și despre incapacitatea de a accepta ajutorul celuilalt în forma pe care el știe să îl ofere.

Un film care urmărește atât motivația răzbunării cât și efectele pe care aceasta le are asupra tuturor celor implicați. Un film greu, care transmite multa emoție și durere, care te lasă pe gânduri și rămâne acolo pentru multă vreme.

Vizionare plăcută!

Puteți urmări trailerul aici: