Mind Education

Filmul de vineri: Viața secretă a albinelor

Pentru această seară vă recomand filmul „Viața secretă a albinelor”, după romanul omonim al scriitoarei americane Sue Monk Kidd. Un film cu Queen Latifah, Dakota Fanning, Jennifer Hudson și Alicia Keys.

Este povestea unei adolescente de 14 ani pe nume Lily Owens, care este bântuită de amintirea scenei în care a ucis-o accidental pe mama sa, la vârsta de 4 ani, și care caută acum să-și amintească și să afle mai multe despre ea și despre motivele pentru care aceasta a abandonat-o, lăsând-o în urmă cu un tată abuziv – T. Ray Owens.

Lily fuge de-acasă împreună cu doica ei de culoare, Rosaleen Daisy, adăpostindu-se în locul în care crede că mama ei a locuit cândva. Aici le cunoaște pe surorile Boatwright și își găsește o familie adevărată, unde „ești suficient” și acceptat așa cum ești. Un loc desprins parcă de lumea dezlănțuită a vremurilor în care dacă ești diferit nu ești „normal”. Aici ea este inițiată în practica aproape mistică a apiculturii, învățând lecția iubirii și a toleranței. Nu te teme, nu le lovi (pe albine) și dă-le iubire. Lumea e ca o prisacă. Orice ființă vrea să fie iubită.

Fiecare dintre surori are ceva aparte. Echilibru, inteligență, forță și curaj, dar și sensibilitate și puterea de a-și recunoaște vulnerabilitatea și fricile, și de a le înfrunta. Modele de feminitate pentru micuța Lily.

Un film despre abandon. Despre suferințele unui copil care crede că nu a fost iubit de mamă. De ce nu m-ai iubit? se întreabă Lily. Despre abandonul trăit în viața zilnică cu tatăl ei. Dar și abandonul și nesiguranța trăite de un bărbat, manifestate prin abuz și minciună. Am rămas în gând cu o replică a lui T. Ray de la finalul filmului, în care Lily primește răspunsul la întrebările ei:

– Când s-a întors (mama), ai spus că a venit doar să-și ia lucrurile. De ce ai mințit?

– Pentru că nu a venit pentru mine., spune T.Ray

Un film despre secrete și căutări, despre minciună și adevăr. Un adevăr care eliberează. Aflarea adevărului este doar rezolvarea pe jumătate a problemei. Ce faci după aflarea adevărului e cealaltă jumătate. Un film despre limite, dar și despre iertare. Despre familie și ce înseamnă ea cu adevărat. Nu sângele ne leagă unii de alții, ci starea de bine pe care o avem alături de acei oameni.