Filmul de vineri: The Social Dilemma

În 2015, Tristan Harris părăsește Google, fiind îngrijorat de faptul că mulți giganți din industria software contribuie în mod constant la o societate din ce în ce mai distrasă și deconectată.
La fel ca el au fost și alți angajați de top de la diverse companii din Sillicon Valley care au văzut atât beneficiile fabuloase pe care tehnologia ni le oferă, cât și potențialele probleme ce apar odată cu digitalizarea.
Concret, adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani trimit în medie 4.000 de mesaje pe zi (aproximativ un mesaj la fiecare 6 minute).
Mai mult, în Statele Unite, aproximativ 30% dintre accidentele rutiere implică un șofer care utiliza telefonul mobil în timp ce conducea.
Pe scurt, strategiile disruptive prin care divere platforme online caută să ne capteze atenția pot avea consecințe cât se poate de reale și grave asupra bunăstării noastre fizice, emoționale și sociale.
Ce s-a întâmplat din 2015 și până în prezent?
Absolut nimic.
Platformele online de socializare au continuat să crească și să devină din ce în ce mai inteligente în a ne capta și reține atenția.
Filmul documentar The Social Dilemma (Dilema Socială) apărut recent pe Netflix trage un semnal de alarmă cât se poate de clar în legătură cu impactul negativ al platformelor de socializare asupra sănătății mentale, culturii, politicii și altor aspecte sociale.
Și totusi, nu putem nega cealaltă față a monedei.
Digitalizarea ne-a oferit numeroase beneficii, contribuind la progresul și dezvoltarea societății moderne. Platformele online de socializare au facilitat mobilizarea oamenilor pentru diverse cauze caritabile. Tot aceste platforme au oferit oamenilor un mijloc prin care să se organizeze și să protesteze împotriva unor decizii politice nefavorabile sau abuzive. Și lista poate continua.
Însă una dintre problemele principale este polarizarea și radicalizarea opiniilor.
Cu alte cuvinte, fiecare platformă online va căuta să îi ofere fiecărui utilizator conținut care să rezoneze cu realitatea din mintea lui/ei, astfel încât el/ea să petrecă cât mai mult timp acolo.
E mai plăcut să interacționezi cu conținut care este ”pe filmul tău”, decât să interacționezi cu informații care, deși sunt în opoziție cu realitatea din mintea ta, îți pot oferi o imagine mai clară asupra lumii în care trăiești.
Atunci când fiecare dintre noi este convins că realitatea sa este cea adevărată, începem să devenim din ce în ce mai rigizi. Treptat, pierdem abilitatea de a ne conecta unii cu ceilalți și a purta un dialog constructiv. În loc să înțelegem perspectiva celuilalt, suntem preocupați să ne apărăm cu înverșunare poziția, într-un război nesfârșit de argumente.
O altă problemă presantă pe care acest documentar o abordează este depresia și stima de sine scăzută care par să fi ”înflorit” odată cu popularizarea platformelor online de socializare.
În mediul online, utilizatorii tind să își afișeze mai degrabă sinele ideal decât pe cel real. Altfel spus, prezentăm cea mai bună versiune a noastră, șlefuită bineînțeles cu diverse filtre care îndepărtează orice ”defect” sau imperfecțiune pe care credem că le avem.
Pe măsură ce tu îți compari (de multe ori în mod inconștient) sinele real cu toate idealurile care îți sunt servite în mod constant de aceste platforme online, începi să te îndoiești de propria valoare și astfel aluneci treptat în depresie.
Mesajul final este unul ce pare simplu în teorie, dar ceva mai complicat în practică – renunță la evaluările bazate pe gândirea de tip alb-negru (Digitalul e rău vs digitalul e bun) și adoptă o poziție cât se poate de obiectivă și echilibrată.
Cu alte cuvinte, o soluție care ar rezolva (parțial) aceste probleme este să devenim cu toții utilizatori responsabili.
Mai exact:
- Setează-ți limite clare în ceea ce privește utilizarea platformelor online de socializare. De exemplu, telefoanele de la Apple îți oferă opțiunea de a-ți seta cât timp vrei să petreci zilnic pe o anumită platformă.
- Nu orice mesaj, notificare, sau alertă este urgentă și trebuie verificată FIX ACUM. Dacă ești angajat într-o activitate, poate ar fi mai bine să le ignori pentru moment.
- Respectă timpul și disponibilitatea celuilalt. Doar pentru că nu ți-a răspuns imediat la mesaj nu înseamnă că e lipsit(ă) de respect sau ignorant(ă) față de nevoile tale.
- Ceea ce vezi pe platformele online de socializare este mai degrabă o versiune ideală a persoanei cu care interacționezi. Realitatea s-ar putea să fie cu totul alta.
Digitalul este o cale către oportunități incredibile, dar și un loc în care poți pierde ușor contactul autentic cu tine însuți și cei din jurul tău. Responsabilitatea personală este ceea ce te ajută să navighezi cu succes mediul online.