Mind Education

Filmul de vineri: The Undoing

sursa: hbo

”The Undoing” – De la Început – miniseria de 6 episoade marca HBO este o ecranizare cu un scenariu adaptat dupa cartea „Trebuia să fi știut„ scrisă de Jean Hanff Korelitz. Grace Fraser (Nicole Kidman) are o viață aparent perfectă, dedicată soțului ei, Johnatan Fraser, (Hugh Grant) oncolog pediatru la un spital ce tratează predomniant tumori canceroase, fiului lor Henry și activității de psihoterapeut. Filmul începe cu declanșarea unei prăpastii în propria viață: o moarte violentă, un soț dispărut și, în locul unui bărbat pe care Grace credea că îl știe, doar un lanț de revelații teribile. Lăsată pe dinafară, în plin dezastru public și suprinsă de modalitățile prin care nu a ținut seama de propriile ”sfaturi”, Grace trebuie să demonteze o viață întreagă și să creeze o alta pentru copilul ei și pentru ea însăși.

Motivul principal pentru care filmul te încearcă pe toate planurile este faptul că toată acțiunea este învăluită într-un mister foarte bine conturat de complexitatea personajelor. Avem în prim plan personaje cu o multitudine de trăsături narcisiste și este cu atât mai fascinantă dinamica dintre ele cu cât este de mare discrepanța dintre imaginea pe care fiecare încearcă să o arate și ceea ce este de fapt după tragerea cortinei. Este cu atât mai fascinant prin faptul că filmul nu ne arată ce simte și ce gândește fiecare personaj. Deci nu reușim să vedem decât ceea ce fiecare dintre personaje încearcă să arate. Ceea ce înseamnă că filmul te duce foarte realist într-un plan concret în care te provoacă să gândești ca și cum ai fi o persoană din film și trăiești drama alături de celelalte personaje. Acesta este aspectul pentru care scriu acum această recenzie și motivul pentru care recomand acest film, dincolo de subiect, intrigă, realizare, prestație impecabilă a actorilor de Oscar.

Un film în care putem vedea extraordinar de bine dinamica simbiotică de narcisism și codependență. Tulburarea de personalitate narcisică a personajului central interpretat de Hugh Grant cuprinde toate caracteristicile: grandomanie, comportamente antisociale, îndreptățire, seducție, lipsă de empatie, infidelitate, minciuni de o dimensiune incomensurabilă, acțiuni ce nu corespund imaginii afișate și pretinse. Totodată, unele dintre trăsături le putem vedea și la tatăl protagonistei de aici și firescul alegerii făcute de Grace în privința lui Johnatan ca partener de viață și imposibilitatea de a-l considera o persoană de neîncredere. Personajul interpretat de Nicole are la bază tot o personalitate narcisică însă cu subjugare și extrem de multă dependență, respectiv neîncredere în ea, deficiență, rușine dar și lipsă de verticalitate, de empatie, și de grijă autentică pe care o putem vedea prin comportamentul pe care îl are față de propriul copil. Tot la narcisism cu subjugare și dependentă o vedem și pe Elena, fascinată și îndrăgostită de Johnatan, unde vedem și multă îndreptățire și comportament antisocial, comportamente borderline.

Una peste alta, The Undoing este un film ce te învăluie într-un amalgam de emoții și trăiri, de la unele ce îți provoacă mintea și sufletul la cele ce te suprind inclusiv corporal. Acest amalgam de trăiri sunt date atât de prestația impecabilă a actorilor cât și de scenariu, dar mai ales de felul în care sunt construite personajele principale.